Nederlandse waterpolovrouwen ook beste van Europa na thriller tegen Spanje
i

ANP

Nederlandse waterpolovrouwen ook beste van Europa na thriller tegen Spanje

Marcel Roes • 22:47, 13-01-2024 / Laatste Update: 13:53, 15-01-2024

De Nederlandse waterpolovrouwen zijn de nummer 1 van Europa! Bij het EK waterpolo in Eindhoven overtroefde de ploeg Spanje: 8-7. Het was een herhaling van de finale van het WK 2023, toen Oranje goud greep. De periodestanden waren 1-2, 4-1, 1-2 en 2-2.

Die WK-eindstrijd werd beslist op strafworpen. Lange tijd leek het ook bij de EK-finale die kant uit te gaan. De grootmachten gaven elkaar zowel in het bad als in de score geen duimbreed toe. In het Pieter van den Hoogenband Zwemstadion in Eindhoven ontvouwde zich een finalewaardige strijd tussen 2 teams zonder zwakke plekken, die elkaar bovendien door en door kennen. Meer dan de helft van de Nederlandse EK-selectie speelt bij een Spaanse club.

Beresterke 2e periode

Spanje nam na de 1e periode een 2-1-voorsprong. Daarna kwam een ongekend sterke 2e periode van de Nederlandse equipe, die de boel omboog tot 5-3 in 'ons' voordeel. Hoe zouden de Spaanse vrouwen ermee omgaan dat ze voor het eerst echt op moeilijkheden stuitten dit EK? Dat lieten ze zien in de 3e periode, toen ze wat van de marge afsnoepten: 6-5.

Laatste periode

Het kwam allemaal aan op de 4e en laatste periode. Terwijl het publiek "Holland, Holland" brulde, bleef Nederland lange tijd aan de goede kant van de score. Maar met nog 2 minuten zuivere speeltijd op de klokken, kwam Spanje langszij: 7-7.

Met 6 seconden te gaan, kwam de 8-7 via een rommelige situatie over de denkbeeldige doellijn. Na een time-out kwam Oranje met een ingestudeerde variant, daarbij gebruikmakend van een uitgesloten speelster bij Spanje. Dat was de genadeklap.

Spanje favoriet

Oranje won 7 van de laatste 10 onderlinge duels, maar de Spaanse vrouwen golden toch als favoriet voor deze topper. Dat land had al zijn 5 EK-duels met minstens 6 punten verschil naar zich toe getrokken.

Nederland op het EK waterpolo

Voor de Nederlandse vrouwenploeg was het de 10e EK-finale. Met 6 titels is Nederland nu EK-recordhouder bij de vrouwen. Italië won 5 keer. Voor Spanje was het de 5e EK-finale. Van de vorige 4 werden er 3 gewonnen.

De bronzen medaille ging naar Griekenland, dat in de kleine finale Italië met 7-6 de baas was.