Nederlandse waterpolosters slaan dubbelslag: WK-finale én ticket voor Olympische Spelen
i

ANP

Nederlandse waterpolosters slaan dubbelslag: WK-finale én ticket voor Olympische Spelen

Eimert Pruis • 13:24, 26-07-2023 / Laatste Update: 02:46, 12-12-2023

De Nederlandse waterpolosters hebben zich voor het eerst sinds 2015 verzekerd van een plek in de finale van de WK. In het Japanse Fukuoka won de ploeg van bondscoach Evangelos Doudesis in een spannende halve eindstrijd met 9-8 (4-2 2-3 2-2 1-1) van Italië. Met het bereiken van de finale pakten de vrouwen ook een ticket voor de Olympische Spelen over precies een jaar in Parijs.

Oranje neemt het in de strijd om de wereldtitel vrijdag op tegen de winnaar van de andere halve finale tussen Spanje en Australië.

Italië versloeg wereldkampioen

De Italiaanse vrouwen schakelden in de kwartfinales verrassend titelverdediger Verenigde Staten uit. In het duel met Nederland namen ze al snel een 1-0-voorsprong. Via Iris Wolves maakte Nederland niet veel later weer gelijk. Maartje Keuning zette Oranje daarna op voorsprong. Italië bleef bij met de 2-2, maar daarna namen de vrouwen van Doudesis de controle over het duel. Ze liepen uit naar 6-3. Maar Italië vocht zich terug met 3 doelpunten op rij. In de 3e periode scoorde Nederland uiteindelijk weer 2 keer, maar ook Italië schoot 2-maal raak.

Nederland houdt stand

In het begin van de 4e periode zorgde Kitty Lynn Joustra toch weer voor een gaatje van 2 punten, 9-7. Met nog 2 minuten te gaan kwam Italië terug tot 9-8, maar Nederland hield stand en plaatste zich voor het eerst sinds 8 jaar voor de finale.

Wereldkampioen in 1991

De Nederlandse vrouwen verloren in 2015 in Kazan in de finale van de Verenigde Staten. Nederland won 1 keer de wereldtitel. Dat was in 1991 in Perth. 4 keer behaalden de vrouwen het zilver. Vorig jaar in Boedapest was de ploeg van Doudesis te sterk voor Italië in de strijd om het brons.