Amy Pieters gaat met kleine stapjes weer vooruit

21 juni 2022

GettyImages
amy-pieters-maakt-kleine-stapjes-in-revalidatie-na-horror-val-eind-december

Amy Pieters, de wielrenster die op 23 december een enorm zware val meemaakte, boekt kleine stapjes in haar revalidatie. Na deze val lag ze 3 maanden in coma, waardoor ze flink hersenletsel opliep. Hoe dat allemaal zal herstellen is nog maar de vraag, maar ze gaat in ieder geval langzaam vooruit. Dat vertelt haar vader in gesprek met de NOS.


Pieters is in de weekenden thuis, verder herstelt ze in Dordrecht. "Dat is nu heel fijn. En dat is ook goed voor haar, dat merk je wel", legt vader Peter Pieters uit. Zijn dochter kan nog steeds niet praten 'maar begrijpt steeds meer als je iets vraagt. Dan knikt ze ja of nee', zegt haar vader.

Kleine stapjes
Het zijn kleine stapjes in haar revalidatieproces, maar al een wereld van verschil met een paar maanden geleden. "Er kwam, nadat ze wakker werd, heel weinig reactie uit haar. Ze moest zelf leren ademen, vervolgens moest ze leren eten en nu eet ze eigenlijk al volledig met ons mee."

Verlamming
Maar, haar lichaam is nog verre van hersteld, een deel van haar lichaam is nog steeds verlamd. "Haar rechterarm en rechterbeen, dat gaat nog niet. Ze moet overal bij geholpen worden. Maar we blijven hoop houden. Ook de behandelend artsen zien vooruitgang." Het moeilijke bij hersenschade is dat iedereen anders hersteld. De dokters kunnen daarom ook weinig zeggen over hoe ver ze zal herstellen.

NK 2022
Het NK 2022 komt eraan, het kampioenschap dat ze in 2021 op haar naam schreef, nadat ze eerder al vele ereplaatsen had bemachtigd. Het NK begint zaterdagmiddag om 16.00 uur.