Dit is de schitterende loopbaan van Tom Dumoulin

3 juni 2022

Pro Shots / SIPA VS
tom-dumoulin-afscheid-carriere

Tom Dumoulin maakte vrijdag bekend dat hij eind 2022 stopt met wielrennen. Daarmee verliest het peloton 1 van de beste wielrenners van ons land. Want Dumoulin heeft een prachtige wielercarrière gehad!


Dumoulin start zijn profcarrière in 2013 als jonkie, waarin hij het bergklassement van de Ruta del Sol wint en het jongerenklassement in de Ronde van België. 1 jaar later pakt hij dat klassement opnieuw en wordt hij Nederlands kampioen tijdrijden. Ook grijpt hij 4 etappezeges, in onder andere de Eneco Tour en de Ronde van Alberta. In de Eneco Tour wint hij het puntenklassement, in de Ronde van Alberta het jongerenklassement.

2015: Succes in de Vuelta
De Nederlander is een ster in de individuele tijdrit, want in 2015 bestaan 4 van zijn 5 gewonnen etappes uit tijdritten. Hij wint 2 etappes in de Vuelta (de Ronde van Spanje), 2 in de Ronde van Zwitserland en nog eentje in de Ronde van Baskenland. In de Vuelta wordt hij gekroond tot 'meest strijdlustige renner'.

2016: Etappezeges in de Giro en Tour
Dumoulin wint in 2016 2 etappes in de Tour, waaronder 1 tijdrit. Ook wint hij 1 etappe in de Giro d'Italia, wederom een tijdrit. Hij wordt ook opnieuw Nederlands kampioen tijdrijden. Bovendien pakt hij op de Olympische Spelen een prachtige zilveren medaille op de individuele tijdrit.

2017: Topjaar: Wereldkampioen en winst van de Giro
Dumoulin wint voor de 3e keer het Nederlands kampioenschap tijdrijden, maar de mooiste prestatie is natuurlijk het winnen van de Giro d'Italia, 1 van de grote wielerkoersen! Daarin wint Dumoulin ook nog eens 2 etappes. Hij wint ook het eindklassement van de BinckBank Tour en wordt bovendien 2 maal wereldkampioen: op de ploegentijdrit én de individuele tijdrit.

2018 en verder: opnieuw zilver op de Spelen
Daarna drogen de successen een klein beetje op, mede door veel blessureleed. In 2018 zijn er nog wel etappezeges in de Giro d'Italia en de Tour de France, en in 2021 wint Dumoulin voor de 4e keer het Nederlands kampioenschap tijdrijden. In datzelfde jaar pakt de wielrenner opnieuw een zilveren medaille op de individuele tijdrit tijdens de Olympische Spelen in Tokio. Aan het begin van dat jaar stopt Dumoulin al wel een aantal maanden met wielrennen vanwege de druk en klachten. Eind 2022 is dan toch nog het definitieve einde van zijn carrière daar.