Lorena Wiebes Marianne Vos
Lorena Wiebes juicht te vroeg en Marianna Vos wint de Amstel Gold Race 2024 / Getty Images
i

Lorena Wiebes en Marianne Vos bij de Amstel Gold Race

Lorena Wiebes blundert door te vroeg te juichen en moet zege Amstel Gold Race aan Marianne Vos laten

14:27, 14-04-2024 / Laatste Update: 18:02, 14-04-2024

Marianne Vos heeft de Amstel Gold Race gewonnen dankzij het te vroeg juichen van Lorena Wiebes. Vos kon zo toch nog enkele centimeters eerder over de streep komen en haalde de felbevochten overwinning binnen.

Met nog 2 kilometer te gaan, werd de kopgroep Kastelijn, Van Agt en Bauernfeind ingerekend. Een sprint moest uiteindelijk een winnares aanwijzen. Wiebes begon met de sprint, evenals Longo Borghini en Vos zat ook goed. De voormalige Europese kampioene leek op weg naar de winst.

Net voor de finish stak Wiebes haar handen in de lucht, maar dat deed ze net te vroeg. Marianne Vos kwam nog met een ultieme jump en eindigde zo met enkele centimeters eerder over de finish dan Wiebes. Een hele dure fout van Wiebes die haar de overwinning kostte.

AGR lang stilgelegen

In de ochtend lag de vrouwenkoers voor ruim een uur stil. Een politieagent zou tegen een auto aan zijn gereden en moest vervolgens naar het ziekenhuis worden gebracht. Het ongeluk gebeurde kort voordat het vrouwenpeloton de Bergseweg in Voerendaal zou passeren.

De organisatie besloot uiteindelijk om het peloton geneutraliseerd naar Valkenburg te leiden en de vrouwenkoers in te korten. Kort na de beklimming van de Cauberg, nadat de rensters de eerste finishpassage over waren, werd de koers hervat. De lokale ronde werd uiteindelijk nog maar drie keer verreden met een afstand van 55 kilometer. Dit zorgde er wel voor dat de vrouwen nog fris waren, en dat leverde gelijk spektakel op in de laatste fase van de koers.