Ronde van Vlaanderen: alles over het parcours en andere nuttige informatie
i

AFP

Ronde van Vlaanderen: alles over het parcours en andere nuttige informatie

Emiel Versteeg • 17:41, 31-03-2023

De Ronde van Vlaanderen is een van de bekendste wielerklassiekers. De Hoogmis wordt gereden op zondag 2 april. Eerder deze week werd bekend dat Dylan van Baarle moest afhaken voor de ronde. Mathieu van der Poel won vorig jaar en hij verschijnt zondag weer aan de start. Maar op welke zender wordt de wielerklassieker uitgezonden en wie zijn de favorieten voor de overwinning? Dat lees je hieronder!

Het is de 107e editie van 'Vlaanderens Mooiste'. Het evenement staat jaarlijks omcirkeld door veel wielrenfans. Het Belgische Nieuwsblad schrijft zelfs dat de Ronde van Vlaanderen een de 'échte Vlaamse feestdag' is. De site heeft het ook over de strijd tussen 'de grote 3'.

Waar je de Ronde van Vlaanderen kan zien

De Ronde van Vlaanderen is te zien bij de NOS op NPO 1. De uitzending begint om 13.11 uur. De uitzending van de Hoogmis op Eurosport 2 begint om 10.30u, dat is rond de officiële start van het parcours. Check hier ook de livestream van de NOS.

Kijk je liever met Belgisch commentaar? Sporza begint al met het uitzenden van de Ronde van Vlaanderen om 9.15u. Mocht je deze uitzending willen zien moet je kijken op het Belgische kanaal Eén.

De favorieten voor de eindzege

'De grote 3' bestaat uit: Wout van Aert, Tadej Pogacar en Mathieu van der Poel. Van de 247 deelnemers zijn deze 3 de favorieten voor de eindzege in de Ronde van Vlaanderen. Van der Poel kan hem zelfs voor de 3e keer winnen. De andere 2 hebben hem nog nooit gewonnen.

Het parcours van de Ronde van Vlaanderen

Voor het eerst sinds 2016 start Vlaanderens Mooiste in Brugge. De deelnemers fietsen om 10.00 uur weg van de Grote Markt. De deelnemers zullen een parcours afleggen van 273,4 kilometer. In de route zijn 19 hellingen verwerkt. De langste is 2500 meter lang en heeft een gemiddelde helling van 5% met een max van 9. Het gemiddelde van de Paterberg ligt het hoogst met een helling van 12,9%. Deze helling is gelukkig voor de rijders maar 360 meter. Het einde van de route is ongewijzigd, vanaf de Koppenberg zal de echte finale beginnen.