Een tijdrit met een fietswissel én een stevige klim: dit is de 16e etappe van de Tour de France

18 juli 2023

ANP
tijdrit 16 etappe tour de france

De slotweek van de Tour de France is aangebroken. Wie wordt er zondag met de gele trui om de schouders op de Champs-Élysées gehuldigd? We kunnen vandaag eerst nog genieten van een 22,4 kilometer lange tijdrit. Een belangrijke beproeving!


Lees ook: Tour de France: dit zijn de starttijden van de tijdrit op dinsdag

Op het menu deze week: 2 bergritten, een overgangsetappe en 2 sprintkansen. Maarrrr, we beginnen vandaag met een race tegen de klok! De tijdritspecialisten komen in deze 110de editie van de Tour de France niet echt tot hun recht. 22,4 tijdritkilometers over 21 Touretappes stelt natuurlijk niets voor. Daarbij is het ook nog een klimtijdrit, want na 16 kilometer gaan we omhoog, de Combloux op. Lekker is dat.

Hoe ziet de tijdrit er uit?
De rijders nemen eerst een korte aanloop over een vals platte weg en mogen dan de Côte de la Cascade de Coeur op: 1,5 kilometer, maar wel 8 procent omhoog. Daarna daalt het parcours af naar Domancy waar de echte klim pas begint. Er wacht een zwaar 1e deel met 9,4 procent over 2,5 kilometer. Daarna zwakt het iets af, maar uitrusten zit er niet bij. In de laatste kilometertjes blijft de weg bijna 6 procent omhoog lopen.

Van fiets wisselen?
Waarschijnlijk gaan we hier aan de voet van de Côte de Domancy weer fietswissels zien. Een 'simpele' wegfiets is nou eenmaal lichter en trap je makkelijker omhoog dan een gespecialiseerd tijdrit-scheurijzer. Met een wissel kun tijd winnen én verliezen. In de Giro was Jumbo-Visma tijdens de wissels een soort Red Bull tijdens een pitstop. Andere teams, zoals Ineos Grenadiers, leken dan eerder op je lokale garage op vrijdagmiddag. Oefening baart kunst.