🎥​ | Eindelijk raak voor ‘gele’ Wout van Aert in Tour de France na indrukwekkende actie Jumbo-Visma

5 juli 2022

Wout van Aert heeft in de 4e etappe, na 3 keer een 2e plek, zijn dagzege beet in de Tour de France. En hoe! De 27-jarige Belg ging na een indrukwekkende actie van zijn ploeg Jumbo-Visma op het laatste klimmetje solo, fietste 10 kilometer alleen en won in Calais.


Door de solo-zege heeft Van Aert de gele trui nog wat steviger om zijn schouders. Want 8 seconden achter de winnaar eindigde landgenoot Jasper Philipsen (Alpecin) als 2e. De Fransman Christophe Laporte, ook van Jumbo-Visma, werd 3e. Danny van Poppel (BORA-hansgrohe) was op de 7e plek de beste Nederlander.

Bekijk ook: Dat scheelt niets! Volgauto schept bijna eigen renner in Tour de France

Cort steviger in bergtrui
De rit startte in Duinkerke en op het parkoers van ruim 171 kilometer lagen 6 korte klimmetjes. Bergkoning Magnus Cort (EF Education-Easy Post) ging samen met Anthony Perez (Cofidis) al vroeg in de aanval en de Deen raapte 5 keer de punten op, waardoor hij ruimer leidt in de strijd om de bolletjestrui.

Op zo'n 40 kilometer van de finish vond Cort het mooi geweest: hij liet de Fransman Perez gaan en liet zich inrekenen door het peloton. Aan de voet van het laatste klimmetje was het avontuur van Perez ook voorbij.

Jumbo-Visma maakt indruk
Perez zag de gele trein van Jumbo-Visma voorbij flitsen. De Nederlandse ploeg wilde Van Aert afzetten en deed dat perfect. De klassementsleider ging solo verder. Het hele peloton lag uit elkaar.

Check hier hoe Jumbo-Visma (met Van Aert in de hoofdrol) op de laatste beklimming de boel uit elkaar reed:
(tekst gaat verder onder de video)

Philipsen juicht om 2e plek
Van Aert hield stand in de laatste 10 kilometer en mocht dan eindelijk juichen, na 2e plekken in de 1e, 2e én 3e etappe. Die twijfelachtige eer was in rit 4 voor Philipsen, maar de landgenoot van Van Aert dacht dat hij gewonnen had en juichte. Pijnlijk.

Check hier hoe Philpsen zijn 2e plek vierde:
Op naar kasseien
De Ronde van Frankrijk gaat woensdag verder met een etappe die deels over kasseien gaat. De start is dan in Lille, de finish in Wallers-Arenberg. Van Aert heeft een voorsprong van 25 seconden op zijn naaste belager, landgenoot Yves Lampaert (Quick Step), winnaar van de openingstijdrit in Kopenhagen. Mathieu van der Poel (Alpecin) is op de 5e plaats de beste Nederlander in het algemeen klassement. Hij moet 38 tellen goed maken op Van Aert.