🎥 | Weer Oranje boven in Tour de France! Groenewegen nipt sneller dan Van Aert in massasprint 3e etappe

3 juli 2022

Dylan Groenewegen heeft de 3e etappe in de Tour de France gewonnen. De 29-jarige Nederlander van Team Bike Exchange was de snelste in de massasprint, nipt voor Wout van Aert (Jumbo-Visma). De Belg blijft leider en dus drager van de gele trui.


Fabio Jakobsen (Quick Step), zaterdag winnaar van de 2e rit, moest van te ver komen en werd 5e. Hij zag ook de Belg Jasper Philipsen van Alpecin (3e) en de Slowaak Peter Sagan van TotalEnergies (4e) voor zich eindigen. Danny van Poppel (BORA-hansgrohe) eindigde als 10e.

Thuisrijder (weer) vroege vluchter
De rit over Deense wegen was 182 kilometer lang en ging van Vejle naar Sønderborg. Thuisrijder Magnus Cort (EF Education) was de vroege vluchter. Helemaal alleen dus, maar eenzaam was het niet met de vele supporters langs de kant van de weg. Cort, drager van de bolletjestrui, verstevigde zijn leiding in het bergklassement.

Massasprint
Een ritzege zat er echter geen moment in voor Cort, die in de finale werd ingerekend door het peloton. In een spannende massasprint drukte Groenewegen zijn wiel net iets eerder over de streep dan Van Aert, Philipsen en Sagan. Voor Groenewegen is het zijn 6e dagsucces ooit in de Ronde van Frankrijk, na ritzeges in 2017 (1), 2018 (2) en 2019 (2).

Helemaal terug na drama in Polen
De overwinning van Jakobsen (zaterdag) en Groenewegen (zondag) volgt bijna 2 jaar nadat beide Nederlandse topsprinters een hoofdrol speelden bij het drama in de Ronde van Polen. In augustus 2020 raakte Jakobsen zwaargewond nadat Groenewegen van zijn lijn afweek in volle sprint. Jakobsen herstelde volledig en bekroonde zijn Tourdebuut dus al met een ritzege.

Groenewegen kreeg vanwege zijn rol bij de crash in Polen een schorsing van enkele maanden. Vorig jaar wist hij in zijn laatste seizoen bij Jumbo-Visma niet te overtuigen. Dit seizoen won hij in dienst van het Australische Team Bike Exchange al etappes in de Saudi Tour, Ronde van Hongarije en Ronde van Slovenië.

(tekst gaat verder onder de tweet)
De renners in de Tour de France hebben morgen een rustdag, of eigenlijk reisdag. Want dinsdag gaat de grootste wielerwedstrijd ter wereld verder op Franse bodem met de 4e etappe.