Wat een debuut! Fabio Jakobsen wint 2e etappe via eerste massasprint in Tour de France

2 juli 2022

Getty Images
Fabio Jakobsen

Fabio Jakobsen heeft de 2e etappe van de 109e editie van de Tour de France gewonnen. Zoals verwacht draaide de 2e rit op Deens grondgebied uit op een massasprint. Daarin was de Nederlander van Quick-Step nipt Wout van Aert en Mads Pedersen de baas. De Belg Van Aert neemt wel de gele leiderstrui over van zijn land- en ploeggenoot Yves Lampaert.


Wat een prestatie van de Nederlandse topsprinter. Jakobsen (25) debuteert in Le Grand Boucle eb bij de eerste de beste sprintkans sloeg hij toe. Jakobsen reageerde geëmotioneerd op de zege. Hij is nog niet zolang weer terug na een lang revalidatieperiode. In de Ronde van Polen reed landgenoot Dylan Groenewegen hem in de hekken. "Incroyable, zo zeggen ze dat in Frankrijk hè? Hier heb ik van gedroomd. Zeker na alles wat er gebeurd is."

Deen pakt de 1e bergtrui in eigen land
We waren nog steeds in Denemarken na de proloog in Kopenhagen. De 2e etappe ging van Roskilde naar Nyborg over 202,2 kilometer. De gevreesde waaiers bleven uit. Magnus Cort Nielsen greep de 1e bergtrui. De Deense aanvaller van EF Education-EasyPost kwam bij de 3 colletjes halverwege de etappe als 1e over en mag zondag in de bollen starten.

Noor vooruit
Uteindelijk bleef een Noor lang vooruit, Sven Erik Bystrøm (Intermarché) was de naam. Het peloton liet hem lekker spartelen en veel tijd kreeg hij nooit. Iedereen wist namelijk waar de 2e etappe op zou uitdraaien als de wind normaal zou blijven doen. En dat deed ie, qua richting dan. De wind stond niet op 'de kant' en dus bleven pelotonbreuken voorlopig uit.

Wind speelt kleine rol
Op 30 kilometer van de streep werd Bystrøm opgeslokt door het peloton met de sprintersploegen die zich klaar gingen maken. Een kleine 10 kilometer later ging de wint toch een rol spelen. Het peloton brak een beetje en sommige renners misten de slag. De grote sprinters zaten goed vooraan.

Valpartij met het geel
Even later was er een valpartij waar gele truidrager Yves Lampaert bij betrokken was. Het zorgde voor een nog dunner peloton. De bekende Grote Beltbrug werd daarna aangedaan. Een schitterend beeld, maar de wind op de kant bleef ook hier uit. Lampaert was inmiddels weer terug in het voorste peloton. Er werd rustig gereden op de brug, zodat ook een andere achterliggende groep weer kon aansluiten.

Sprintkanonnen
En zo gingen we sprinten met een aardig peloton. Alle sprintkanonnen zaten er klaar voor. Binnen de laatste 3 kilometer was eerst nog een grote valpartij. Vrij vooraan gingen een paar renners naar de grond en anderen duikelden eroverheen.


Een mooi beeld in de 2e etappe in Denemarken: Grote Beltbrug