Van de beste après-ski tot James Bond: dit zijn de 7 vetste spots voor wintersport in Oostenrijk

admin • 13:43, 03-02-2021 / Laatste Update: 13:57, 05-01-2024

Zanger Tim Schalkx (wie?) heeft een nieuwe single gedropt. Hij zingt dat hij wintersport mist in deze coronatijd, in het nummer 'Ik wil weer met je naar de après-ski'. Ja Tim, wij voelen ontzettend met je mee, want wij missen de feestjes ook. Maar een wintersportvakantie is meer dan een pilsje grijpen in de après-ski. Je kan op die vakantie namelijk zó veel vette avonturen beleven. En dan vooral in Oostenrijk.

Door: Emma Bente Dekker

Sportnieuws.nl vertelt je wat die bezeten wintersporter nou eigenlijk drijft om elke jaar weer naar het populaire skivakantieland Oostenrijk af te reizen. Eerlijk is eerlijk, als je leest wat er in 7 plaatsen in Oostenrijk allemaal voor super vets te beleven is, wil jij liever vandaag nog dan morgen je matten oprollen en Gaaaaaas geben richting winterwonderskiland.

1. 'My name is Bond, James Bond' in Sölden

Ben je eenmaal in Sölden, dan heb je meteen een stukje Oostenrijks trots te pakken. Sölden was namelijk het decor van de James Bond-film ‘Spectre’, die in 2015 uitkwam. 1 van de locaties waar gefilmd is, is het restaurant ‘Ice Q’. Hoewel de beelden van dit restaurant met speciale computertechnieken bewerkt zijn en het restaurant er in de film nét wat anders uitziet dan in het echt, is het alsnog een bezoek waard.

Het restaurant, dat bijna helemaal van glas is, ligt op een hoogte van ruim 3000 meter en biedt een vet uitzicht over de bergen. Het kost wat knaken om hier te eten, maar je zit er dan ook luxe bij en je wordt op je wenken bediend. De Oostenrijkers zijn maar wat trots dat de James Bond film hier is opgenomen. Alleen al in de (toepasselijke) pikzwarte gondellift, de Gaislachkogelbahn, vind je foto’s van mr. Bond. Met deze lift bereik je het restaurant. De lift stopt pal naast het restaurant en komt ook voor in de film.

Check hier beelden uit ‘Spectre’ waarin de ‘Ice Q’, de gondellift en de buitenomgeving van Sölden te zien zijn.

2. Tof uitzicht op 4 (!) landen vanuit Ehrwald

Een meevaller van de 'verplichte' reis door Duitsland, is dat je vlak over de Duitse grens met Oostenrijk al snel op 1 van de mooiste plekjes van het land bent. Vanuit de plaats Ehrwald kun je in een gondellift stappen, in de Tiroler Zugspitzbahn. Die neemt je mee naar de top van de berg Zugspitze. Deze berg ligt op de grens van Duitsland met Oostenrijk en is met een hoogte van bijna 3000 meter de hoogste berg van Duitsland.

4-landenpunt

Op de top heb je een heel gaaf uitzicht op verschillende bergtoppen uit 4 verschillende landen, die tussen de 2000 en 4000 meter hoog zijn. Als het weer meezit en de lucht helder is, dan kan je op dit ‘4-landenpunt’ Oostenrijk, Duitsland, Zwitserland én Italië zien liggen. Hoe cool is dat? Bovendien, als je hier van het ene uitkijkplatform naar het andere uitkijkplatform loopt, dan loop je de grens over van Oostenrijk naar Duitsland.

3. Overnachten in een iglo in Hochbrixen

Er is een aantal plekken in Oostenrijk waar je in een iglo kan slapen. 1 van die plekken is in de plaats Hochbrixen. Hier staat een iglodorp dat uit ijs bestaat: ‘ALPENIGLU-dorf’. Er staan 18 iglo’s en er is zelfs een iglorestaurant/-bar. Je koele drankjes drink je hier uit ijsglazen, er is een zonnelounge naast de iglo’s en er is zelfs een iglokerk te bekijken.

4. Funsport en adrenalinekicks in Serfaus-Fiss

De plaatsen Serfaus en Fiss, die naast elkaar gelegen zijn en 1 skigebied vormen, bieden veel activiteiten waar je veel adrenaline van krijgt. Zo kan je hier niet alleen skiën en snowboarden, maar ook ‘funsport’ uitproberen. In Serfaus kan je een skifox (stoeltje dat kan glijden), snake gliss (meerdere sleeën als een slang aan elkaar vast), snowbike (sneeuwfiets) en nog veel meer gadgets huren om met volle vaart en plezier de berg af te gaan.

De Serfauser Sauser is een kabelbaan waar jij aan kan hangen. Met een snelheid van 65 kilometer per uur vlieg je een lengte van meer dan 2 kilometer over de piste. Je zit 85 meter boven de grond.

(Onderstaande foto's zijn via serfaus-fiss-ladis.at)

In Serfaus vind je ook de attractie Schneisenfeger. Dit is een rodelbaan van 1,5e kilometer lang, gelegen naast de piste en tussen de bomen. Je kan er met z’n tweeën in. Met 40 kilometer per uur kan je jumps en bochten maken en cirkels draaien. Lol gegarandeerd.

(Onderstaande foto's zijn via serfaus-fiss-ladis.at)

In Fiss staat de attractie Fisser Flieger, die je ‘over de piste laat zweven’. Met 4 man vlieg je op 47 meter hoogte aan een kabel, die 700 meter over de piste heenvliegt. Je wordt voor- en achteruit gevlogen. Achteruit ga je in een snelheid van 40 kilometer per uur, vooruit ga je in 80 kilometer per uur.

(Onderstaande foto's zijn via serfaus-fiss-ladis.at)

Wil je nog iets hoger de lucht in? In de attractie Skyswing kan je met 8 personen ‘schommelen’ én complete loopings maken.

5. Op zoek naar de ijsbeer en de steilste afdaling van Oostenrijk in Mayrhofen

Tim Schalkx heeft wel gelijk hoor. Après-ski is machtig mooi en wordt gemist. Daar sta je dan, een beetje danspasjes te maken op je skiklompen en in je bloedhete thermo, en dat noem je dan ‘de tijd van je leven hebben’.

In Mayrhofen doen ze er in die après-ski nog een schepje bovenop qua gekkigheid. In de Icebar kan je op zoek naar de ijsbeer. Want naast personen die gehesen zijn in ‘lederhosen’ en ‘dirndls’, komen hier af en toe ijsberen op de tafels dansen. Daarvoor moet er eerst een stuk of 10 keer keihard meegezongen zijn met de après-skihit 'Hey, wir wollen die Eisbären sehn'. Hierin zingt de band 'Unser Leben wäre so leer ohne Bären. Wir haben die Eisbären so gern'. Oftewel, 'Ons leven is leeg zonder ijsberen, we willen de ijsberen zien!'

Harikiri: 78 procent

Het is overigens niet vreemd dat wintersporters zich even willen uitleven in de Icebar. In Mayrhofen bevindt zich 1 van de steilste pistes van Oostenrijk: de ‘Harikiri’ (met een hellingsgraad van 78 procent). Hier durven zelfs sommige ervaren skiërs en snowboarders niet af. Na het klaren van die klus heb je dat biertje en die gekkigheid in de Icebar dus zeker wel verdiend.

6. Met je glow in the dark-gadgets avondskiën in Söll

Er zijn veel plekken in Oostenrijk waar je kan avondskiën, maar de plaats Söll (niet te verwarren met Sölden) biedt de uitgebreidste mogelijkheid. Hier worden op woensdag, donderdag en vrijdag de pistes tot 21.45 uur verlicht. Raap je glow in the dark-feestgadgets die je ooit uit de kroeg hebt gestolen bij elkaar, behang jezelf ermee en bouw een feest op de piste. Kijk even hoe die skipro’s in het filmpje hierboven 's avonds over de sneeuw rocken. Hoe vet. Oké, ze zijn een beetje vergevorderd en bevinden zich nogal off-piste, maar ook jij kan heus een kunstje in het donker maken op de gemarkeerde, verlichte piste in Söll.

7. Rijden op een sneeuwscooter in Saalbach

In skigebieden zie je ze altijd veel rondrijden: sneeuwscooters. Dikke voertuigen die stoer lijken om zelf te besturen. In de plaats Saalbach is dat mogelijk bij Snowmobile City. Er is een speciaal parcours uitgezet waar je zelf op een sneeuwscooter kan rijden. Na een korte uitleg mag je de voertuigen zelf besturen op een weg die 500 meter lang is, die hellingen en bochten bevat en die niet begaanbaar is voor ander vervoer.

Over welk wintersport-onderwerp wil jij meer lezen? Laat het ons weten!