Penaltymissers van EK-finale dragen Engeland anderhalf jaar later naar WK-monsterzege op Iran

Martijn Baars • 17:13, 21-11-2022 / Laatste Update: 13:05, 07-01-2024

Nog geen 2 jaar geleden kregen Marcus Rashford en Bukayo Saka de hoon van Engeland over zich heen na de verloren EK-finale tegen Italië. Zij waren 2 van de 3 penaltymissers (de andere was Jadon Sancho), waardoor Italië Europees kampioen werd en er weer geen beker 'naar huis' kwam. In Qatar, anderhalf jaar later, scoorden de 2 Engelse aanvallers samen 3 keer en zorgden ze voor een monsterzege op Iran.

Engeland won afgetekend met 6-2 van Iran en pakte daarmee natuurlijk meteen de koppositie in Groep B, waarin later op maandagavond nog Amerika en Wales nog tegen elkaar spelen. Die monsterzege was dus te danken aan Saka en Rashford. Saka, de ster van Arsenal, scoorde de 2-0 en 4-0. Rashford kwam halverwege de tweede helft voor Saka in de ploeg en scoorde meteen de 5-1.

Andere doelpuntenmakers

Dortmund-jongeling Jude Bellingham had de score geopend voor Engeland en tussen de 2 goals van Saka pikte ook Raheem Sterling een doelpuntje mee. Harry Kane gunde zijn medespelers als een ware aanvoerder hun goals met 2 assists voordat hij werd gewisseld.

6-1 en 6-2

Callum Wilson van Premier League-sensatie Newcastle United kwam voor de aanvoerder in de ploeg en mocht zijn eerste Engeland-wedstrijd sinds 2019 spelen. Hij ging vlak voor tijd 1-op-1 met de keeper, maar was niet zelfzuchtig en liet mede-invaller Jack Grealish scoren. In de 13e minuut van de blessuretijd (lees onderaan waarom er zoveel werd bijgetrokken) kreeg Iran op advies van de VAR nog een penalty en werd het 6-2.

Check hieronder de 4-1 van Iran

Iraanse protesten

Iran viel vooral erg tegen, maar pakte wel de spotlights bij de volksliederen. De spelers hielden hun lippen stijf op elkaar en weigerden de tekst mee te zingen. Ondertussen klonk er van de tribunes gefluit en boegeroep als protest tegen het regime in Iran.

24 minuten blessuretijd

Een angstig momentje in het begin van de wedstrijd rondom de keeper van Iran zorgde er nog voor dat er 14 minuten blessuretijd bijkwam. In de tweede helft kwam er nog eens 10 minuten blessuretijd bij, vanwege lange blessurebehandelingen van Kieran Trippier, Harry Maguire en Kane. Totale blessuretijd in beide helften bedroeg dus 24 minuten. Niet te zuinig dus, maar de FIFA had al gewaarschuwd dat het scherp zou zijn op de extra tijd.