Dit zijn de volksliederen van de groepslieden van Nederland en hier gaan ze over
i

Getty Images

Dit zijn de volksliederen van de groepslieden van Nederland en hier gaan ze over

Rick Kraaijeveld • 12:10, 20-11-2022 / Laatste Update: 03:04, 12-12-2023

Nederland zit in de poule met Ecuador, gastland Qatar en Senegal. We gaan dus sowieso de volksliederen van deze 3 landen te horen krijgen. Hoe heten ze nou en hoe klinken ze? Wij zochten het voor jullie uit!

Te beginnen met het volkslied van Ecuador. Het heet Salve, oh Patria!, wat betekent 'Heil, oh vaderland'. Het is geschreven door Juan Leon Mera en gecomponeerd door Antonio Neumane.

Het heeft veel verwijzingen naar anti-Spaanse uitingen, omdat het land in de 15e eeuw door de Spanjaarden werd veroverd. Pas ergens in de 18e eeuw werden ze zelfstandig. Pas veel later, toen er eindelijk rust in het land was in 1948, werd het gekozen als volkslied.

Volkslied Senegal

Het volkslied van Senegal is Franstalig en heet Pincez tous vos koras, frappez les balafons, wat inhoudt: speel allemaal op de koras, sla op de balafons'. Het staat ook wel bekend als Le Lion rouge, wat betekent: De rode leeuw.

Het is geschreven door de allereerste president van dat land ooit: Léopold Sédar Senghor. Het is het volkslied sinds 1960. In de tekst, en in de titel, hebben ze het over verschillende Senegalese instrumenten. Er wordt gezongen over de trots van het land.

Lees ook: Oranje-tegenstander Senegal vliegt op de valreep nog een vervanger in: Moussa N’Diaye

Volkslied Qatar

Dan, last but not least, het volkslied van Qatar. Het heet As Salam al Amiri dat is vrij vertaald naar 'Vrede aan de Amir'. Abdul Aziz Nassir al- al-Fakhru heeft het gecomponeerd en de schrijver is Shaykh Mubarak bin Sayf al-Thani.

Het is een vrij jong lied, althans, het is vrij kortgeleden benoemd als volkslied. Bij de troonsbestijging van de emir Hamad bin Khalifa al-Thani werd het officieel het volkslied. Die naam kan je bekend voorkomen, hij is namelijk de financier van Al Jazeera.

Het is onder meer een lofzang over dat Qatar vooraanstaand land is en prijst de beschermers van het land.

Lees ook: ‘Saudi-Arabië wil het WK ook een keer gaan organiseren en stelt zich kandidaat’