Zwemmers evenaren op WK bijna record van Van den Hoogenband en De Bruijn
Tes Schouten pakte twee keer individueel goud op de WK zwemmen. © ANP
i

Tes Schouten pakte twee keer individueel goud op de WK zwemmen. © ANP

Zwemmers evenaren op WK bijna record van Van den Hoogenband en De Bruijn

20:56, 18-02-2024 / Laatste Update: 06:50, 19-02-2024

De Nederlandse zwemmers hebben op de WK langebaan in Doha bijna het beste Nederlandse WK uit de boeken gezwommen. De medailleoogst van Nederland (drie keer goud, drie keer zilver) kwam in de buurt van de historische WK van 23 jaar geleden.

Wereldtitels waren er in Qatar voor de estafettevrouwen (4x100 vrij), Marrit Steenbergen (100 vrij) en Tes Schouten (200 school). Schouten (100 school), Caspar Corbeau (200 school) en de estafettemannen (4x100 wissel) voegden daar nog drie zilveren medailles aan toe.

Bij de WK van 2001 in Fukuoka pakte Inge de Bruijn drie keer goud (50 en 100 vrij en 50 vlinderslag) en Pieter van den Hoogenband drie keer zilver (50, 100 en 200 vrij). Ook de estafettezwemmers werden tweede, op de 4x100 vrij.

Nederlandse equipe op volle WK-sterkte, andere landen wat minder

De Nederlanders profiteerden eerlijk gezegd ook wel van een matig bezet WK. Nederland kwam op volle sterkte aan in Doha, waar andere topzwemmers kozen voor een andere voorbereiding zo richting de Olympische Spelen komende zomer in Parijs. 

Maar met Nederlandse records lieten met name Steenbergen en Schouten zien op een hoog niveau te presteren. Vorig jaar op de WK eindigde Oranje op drie medailles: zilver voor Arno Kamminga en brons voor Steenbergen en Schouten.

Nederlandse WK-successen zorgen ook voor olympische tickets

Buiten het zwembad kroonde Sharon van Rouwendaal zich bij deze WK in Doha op zowel de 5 als 10 kilometer in het open water tot wereldkampioen. Noortje en Bregje de Brouwer pakten bij de duetten vrije kür de eerste Nederlandse WK-medaille ooit bij het synchroonzwemmen (zilver). De waterpolosters werden onttroond als wereldkampioen en eindigden als vijfde.

Met hun successen plaatsten de zusjes De Brouwer en Van Rouwendaal zich ook meteen voor de Spelen van Parijs. Bij de langebaanzwemmers gold dat voor de estafettemannen op de 4x100 wissel en Kai van Westering op de 200 meter rugslag.