WK zwemmen | Dit zijn alle Nederlandse medaillewinnaars
Tes Schouten won twee medailles op de WK zwemmen ©Getty Images

WK zwemmen | Dit zijn alle Nederlandse medaillewinnaars

20:49, 18-02-2024 / Laatste Update: 20:50, 18-02-2024

De wereldkampioenschappen zwemmen in Doha zijn afgelopen. Nederland won twee keer zoveel medailles als op de WK van vorig jaar. Check hieronder alle Nederlandse medailles.

Waar de Nederlandse zwemmers vorig jaar op de WK slechts twee keer zilver en een keer brons wonnen, was dat dit jaar totaal anders. Drie keer won Nederland goud en drie keer zilver. Een verdubbeling dus. Tes Schouten, Caspar Corbeau en Marrit Steenbergen vertegenwoordige met twee medailles de meeste waarde.

Tes Schouten200 meter schoolslag (v)Goud
Nederland4 x 100 meter vrij (v)Goud
Marrit Steenbergen100 meter vrije slag (v)Goud
Caspar Corbeau200 meter wisselslag (m)Zilver
Nederland4 x 100 meter wisselslag (m)Zilver
Tes Schouten100 meter schoolslag (v)Zilver

De 23-jarige Schouten schreef historie op de 200 meter wisselslag door als eerste Nederlandse vrouw ooit goud te winnen op die afstand. Steenbergen was de eerste Nederlandse zwemster in elf jaar die WK-goud pakte op de 100 meter vrij.

Kim Busch, Janna van Kooten, Kira Toussaint en Steenbergen zwommen in de finale van de 4 x 100 meter vrij naar de gouden medaille. Milou van Wijk zwom mee in de series en kreeg ook een gouden medaille omgehangen. Datzelfde gold voor Corbeau, die in de series zwom voor de 4 x 100 meter wisselslag. Kai van Westering, Arno Kamminga, Nyls Korstanje en Stan Pijnenburg waren verantwoordelijk voor goud.

Medailleklassement

Met het oog op de Olympische Spelen in Parijs heeft Nederland het niet slecht gedaan. Slechts drie landen presteerden beter. De Amerikaanse zwemmers wonnen twintig medailles, waaronder acht goud, en gaan aan de leiding. China en Australië volgen. Vorig jaar eindigde Nederland 13de in dit klassement.