Gozer uit Hengelo flikt het: van kelderklasse tot eerste keeper van Bonaire

Jeroen Rooseboom • 16:27, 18-10-2023 / Laatste Update: 01:41, 08-01-2024

Rik Letteboer, die naam zegt bijna niemand in Nederland iets. Maar toch is hij een international. Van Bonaire wel te verstaan. De regionale krant Tubantia maakte een gaaf verhaal met hem.

Letteboer (in het rode keepersshirt rechts) was altijd een verdienstelijk amateurkeeper van clubs als GFC uit Goor en Victoria uit Hilversum. Toch wist hij al vrij snel dat een plekje in het Nederlands elftal er niet in zat. Na zijn verhuizing naar Bonaire 2 jaar geleden, kwam er opeens iets heel bijzonders op zijn pad.

Uitnodiging

Hij belandde bij SV Vitesse op het Caribisch eiland en speelde zich daar in de kijker voor de nationale ploeg. Rik had geluk, want de toenmalige bondscoach was een collega van zijn coach bij Vitesse. Die deed een goed woordje voor hem en niet veel later ontving hij een uitnodiging.

Stempel

Het maakte niet uit dat hij in Nederland was geboren, vertelt hij tegen Tubantia. "Om voor Bonaire uit te mogen komen heb je een stempel in je paspoort nodig, meer niet. Wel zoeken ze spelers die hier wonen of een bepaalde band met het eiland hebben."

Volkslied

En zo geschiedde: nadat zijn concurrenten afhaakten voor het duel met Saint-Martin, mocht Letteboer onder de lat staan bij Bonaire. "De wedstrijd werd gespeeld op Saint Kitts and Nevis, op een veld met allemaal palmbomen eromheen. Voor de wedstrijd klonk het volkslied van Bonaire. Ik heb geprobeerd het mee te zingen, maar het is helemaal in het Papiamento. Maar het was heel bijzonder om mee te maken."

Wat een topverhaal.