Zoveelste hersenschudding van Tua Tagovailoa dit seizoen, zorgen om toekomst
i

Getty Images

Zoveelste hersenschudding van Tua Tagovailoa dit seizoen, zorgen om toekomst

Bart van der Wijst • 21:56, 28-12-2022 / Laatste Update: 21:50, 11-12-2023

Tua Tagovailoa heeft afgelopen weekeinde voor de 3e keer dit seizoen een hersenschudding opgelopen in de NFL. En da's geen goed teken, gezien de historie met zulke blessures. Tua speelt aanstaande zondag in ieder geval niet voor Miami Dolphins, Terry Bridgewater is zijn vervanger.

Quarterback Tagovailoa kreeg net voor de pauze een beuk en knalde vervolgens hard met zijn hoofd tegen de grond. Volgens medici van Miami en de NFL vertoonde Tagovailoa geen enkele tekenen van een hersenschudding.

Seizoen klaar?

Hoofdcoach Mike McDaniel zei woensdag dat Tagovailoa toch een hersenschudding had opgelopen in het duel afgelopen zondag. McDaniel sloot niet uit dat hij zijn quarterback helemaal niet meer opstelt dit seizoen, ook al wordt hij door de medische staf wel vrijgegeven. Een nieuwe klap op het hoofd kan immers levensbedreigend zijn voor Tagovailoa.

Tua kreeg eerder in het seizoen al een hersenschudding in het duel met Buffalo Bills. Die werd toen niet opgemerkt waardoor hij een wedstrijd later tegen Cincinnati Bengals 'gewoon' speelde. Na een nieuwe knal bleef hij in een akelige positie liggen. Daardoor ontstond een hoop ophef waardoor er opnieuw naar de regels omtrent hersenschuddingen werd gekeken. Tua miste de 2 wedstrijden na 'Cinci'.

Dolphins’ HC Mike McDaniel told reporters that QB Tua Tagovailoa did, in fact, suffer a concussion Sunday. Teddy Bridgewater is in line to start Sunday at New England.

— Adam Schefter (@AdamSchefter) December 28, 2022

CTE

Tua moet zichzelf ook beter in bescherming nemen. Van teveel klappen op het hoofd kan hij chronisch traumatische encephalopathie (CTE) oplopen. In het verleden hebben al veel NFL-spelers zelfmoord gepleegd vanwege de hersenaandoening.