Amerikaanse basketbalster Brittney Griner vrijgelaten in gevangenenruil met Rusland

8 december 2022

Pro Shots
Brittney-Griner

De Amerikaanse basketbalster Brittney Griner is donderdag vrijgelaten in een gevangenenruil met Rusland. Dat maakten Amerikaanse media bekend. De basketbalster zat sinds februari vast vanwege drugssmokkel. Een paar weken geleden werd duidelijk dat Griner naar een strafkolonie was gestuurd.


Griner wordt volgens verschillende Amerikaanse media geruild voor de beruchte (en veroordeelde) Russische wapenhandelaar Viktor Boet. De ruil was de voorbije weken topprioriteit voor de Amerikaanse president Joe Biden.

Cannabisolie
De basketbalster zit al sinds februari vast, omdat ze cannabisolie bij zich had toen ze probeerde het enorme land in te komen. Op het vliegveld in Moskou werd toen een vulling met wietolie voor een e-sigaret in haar bagage gevonden. In de Verenigde Staten is dat goedje legaal, maar in Rusland allerminst. Griner, 2-voudig olympisch gouden medaillewinnaar, werd voor het vergrijp veroordeeld tot 9 jaar cel. Voordat ze naar de strafkolonie werd gestuurd, zat ze nog in een gewone cel.

Reactie Witte Huis
"Elke minuut dat Brittney Griner onterecht opgesloten is, is een minuut te veel", zei het Witte Huis een paar weken geleden nog. "We blijven hard werken om haar vrij te krijgen."

Op de veroordeling van Griner is Rusland kwam veel kritiek, waaronder van basketballer Stephen Curry en oud-basketballer Dennis Rodman, die zelfs naar Rusland wilde om haar vrij te krijgen.