Basketbalster Brittney Griner smeekt Biden om hulp in Russische cel: ‘Doodsbang dat ik hier altijd moet blijven’

5 juli 2022

Getty Images

De Amerikaanse basketbalster Brittney Griner werd 4 maanden geleden opgepakt in Rusland vanwege dugsbezit. Recent stuurde ze het Witte Huis een brief waarin ze president Joe Biden om hulp vraagt.


De 31-jarige 2-voudig Olympisch gouden medaillewinnaar werd in februari net voor de Russische invasie in Oekraïne op de luchthaven van Moskou aangehouden. Ze zou in het bezit zijn geweest van capsules cannabisolie. En dat is in Rusland een illegaal verdovend middel waar een straf op kan staan van 10 jaar cel.

Brief
"Terwijl ik hier zit in een Russische gevangenis, alleen met mijn gedachten en zonder de bescherming van mijn vrouw, familie, vrienden, Olympische sportkleding, of enige prestatie, ben ik doodsbang dat ik hier voor altijd zal moeten blijven", schrijft Brittney Griner in de brief, die maandag door haar Amerikaanse vertegenwoordigers naar buiten werd gebracht.

In de VS gaat het verhaal rond dat Griner alleen is gearresteerd omdat ze een bekende Amerikaanse sportvrouw is. Mogelijk zou Rusland de basketbalster willen gebruiken voor een gevangenruil.

'Vergeet mij niet'
"Ik begrijp dat u veel op uw bordje heeft", schrijft Griner aan de Amerikaanse president. "Maar vergeet mij en de andere gevangengenomen Amerikanen niet. Doe alsjeblieft alles wat u kunt om ons naar huis te laten komen. Ik heb in 2020 voor het eerst gestemd, op u. Ik heb nog zoveel goeds te doen met mijn vrijheid, die alleen u kunt herstellen", schrijft Griner.