Amerikaanse basketbalster Brittney Griner ‘maakt het goed’ in Russische cel: mogelijk 10 jaar celstraf

24 maart 2022

REUTERS

Brittney Griner, de Amerikaanse basketbalster die in februari werd opgepakt vanwege het bezit van een flesje cannabisolie en vape-onderdelen, is volgens de Amerikaanse ambassade in goed gezondheid. Dat laat CNN weten. Op het Sheremetyevo-vliegveld vlakbij Moskou werd zij aangehouden en in de cel gezet.


Ned Price laat namens de ambassade weten dat er 'alles aan gedaan wordt om er voor te zorgen dat ze correct wordt behandeld'.
"Binnen onze ambassade heeft iemand toestemming gekregen om contact te hebben met Brittney Griner, en ze maakt het goed", vervolgt hij.

De organisatie van de vrouwenbasketbalcompetitie in Amerika (WNBA), zegt in een verklaring dat het samenwerkt met de regering om haar vrij te krijgen. Dit is vrij lastig door de oorlog tussen Rusland en Oekraïne.

Mogelijke celstraf van 10 jaar
Griner kreeg vorige week van de rechtbank te horen dat ze sowieso tot 19 mei in de cel moet blijven. De gevangenisstraf die ze kan krijgen kan wel oplopen tot 10 jaar.

De Amerikaans-international, die speelt bij de Russische club Jekaterinenburg, is momenteel 1 van de beste basketbalsters van de wereld. Ze won met de Verenigde Staten 2 wereldtitels en 2 gouden medailles op de Olympische Spelen.