3x3-basketballer probeert via rechter basisplaats af te dwingen op de Olympische Spelen
i

FIBA

3x3-basketballer probeert via rechter basisplaats af te dwingen op de Olympische Spelen

Martijn Baars • 18:45, 06-07-2021 / Laatste Update: 20:19, 05-01-2024

Het was een sensatie een paar maanden geleden toen de Nederlandse basketbalmannen zich plaatsten voor de Olympische Spelen. De nieuwe sport, die voor het eerst ook olympisch is, is er een vol spektakel. Maar het meeste spektakel in aanloop naar 'Tokio 2021' speelt zich af in de rechtszaal.

Een basisspeler van het 3x3-team probeert namelijk via de rechtbank zijn rol als reserve om te laten zetten in een basisplaats. Julian Jaring (links op de foto) was namelijk een gouden onderdeel van het viermansteam dat zich in mei plaatste voor de Spelen. Samen met Dimeo van der Horst, Arvin Slagter en Jessey Voorn wonnen zij het OKT.

Rechter

Maar bondscoach Brian Benjamin heeft Jaring nu aangewezen als reserve, waardoor hij mogelijk niet naar de Spelen mag. Voor hem in de plaats wees de bondscoach Ross Bekkering aan. Nu wil Jaring via de rechter alsnog proberen een basisplaats af te dwingen in Japan. "Criteria moeten worden toegepast als afgesproken", verklaarde de advocaat van Jaring aan de NOS. "Het gevolg is dat Julian als basisspeler moet worden aangemerkt."

Kort geding

Vorige week was er al een zaak voor de commissie van beroep van de bond. Die wees Jarings protest af, waarop zijn advocaat een kort geding aanspande. Die zaak dient donderdag.