Gevangen Amerikaanse basketbalster bekent bezit cannabisolie in Rusland, maar 'niet met opzet'
i

Pro Shots / SIPA USA

Gevangen Amerikaanse basketbalster bekent bezit cannabisolie in Rusland, maar 'niet met opzet'

Joris Kaper • 22:40, 07-07-2022 / Laatste Update: 23:29, 11-12-2023

Basketbalster Brittney Griner heeft voor een Russische rechtbank bekend dat ze cannabisolie in haar bezit had. De Russische veiligheidsdienst hield haar 4 maanden geleden aan op een vliegveld in Moskou. "Ik heb het alleen niet met opzet gedaan," aldus de 2-voudig olympisch kampioene. Haar hangt nu een celstraf van 10 jaar boven het hoofd, want in Rusland is dat een illegaal verdovend middel.

Griner bekende voor de rechtbank. "Maar de intentie om het bewust te doen, had ik niet. Ik wilde de wet niet overtreden", aldus Griner. "Ik wil mijn getuigenverklaring later afleggen. Ik heb nog wat tijd nodig om mij voor te bereiden."

Brief aan president Biden

2 dagen geleden stuurde Griner nog een brief aan president Joe Biden, waarin ze om hulp vroeg. "Terwijl ik hier zit in een Russische gevangenis, alleen met mijn gedachten en zonder de bescherming van mijn vrouw, familie, vrienden, olympische sportkleding of enige prestatie, ben ik doodsbang dat ik hier voor altijd zal moeten blijven", schreef Griner in de brief.

Biden werkt aan vrijlating

President Biden heeft aan Griners vrouw laten weten dat er wordt gewerkt aan haar vrijlating en dat dat ook 'zo snel mogelijk’ moet gebeuren. Inmiddels heeft de basketbalster bekend dat ze cannabisolie in haar bezit had, toen ze op het vliegveld van Moskou werd aangehouden. In Rusland is dat een illegaal verdovend middel, waarop een celstraf van tien jaar op staat.