Hoger beroep leidt tot niks: celstraf van 9 jaar voor basketbalster Griner blijft staan
i

ANP

Hoger beroep leidt tot niks: celstraf van 9 jaar voor basketbalster Griner blijft staan

Joris Kaper • 18:05, 25-10-2022 / Laatste Update: 11:13, 07-01-2024

Slecht nieuws voor Brittney Griner! De Amerikaanse basketbalster zit al maandenlang vast in een Russische cel en als het aan de rechter ligt blijft dat ook de komende 9 jaar nog zo. Griner ging in hoger beroep tegen een celstraf, maar de rechtbank in Moskou handhaafde de straf voor haar.

Griner zit al sinds 17 februari vast, nadat ze op het vliegveld werd gearresteerd omdat ze in het bezit van cannabisolie was. En dat spul is verboden in Rusland. De Amerikaanse basketbalster zit sindsdien vast. Ondertussen proberen verschillende grote namen uit de VS haar te helpen, zoals bijvoorbeeld oud-topbasketballer Dennis Rodman.

De Amerikaanse WNBA-ster werd onlangs veroordeeld voor de celstraf, maar ging in beroep. Griner noemde haar straf in een videoboodschap "stressvol en traumatiserend". "De hoeveelheid aangetroffen cannabisolie ging amper boven de toegelaten grens", aldus Griner. "Voor ernstigere overtredingen zijn minder zware sancties uitgesproken."

Excuses

Griner maakte opnieuw excuses: "Dit is nooit mijn bedoeling geweest." Haar advocaten hadden haar vrijlating of minstens een strafvermindering geëist. Volgens hen is de straf van 9 jaar "buiten alle proporties". De rechter ging daar echter niet in mee en dus moet de 2-voudig olympische kampioene 9 jaar de gevangenis in.