Matchfixing in het Nederlandse basketbal: 'Aris verloor expres van de nummer laatst'
i

Albert Ten Hove

Matchfixing in het Nederlandse basketbal: 'Aris verloor expres van de nummer laatst'

Martijn Baars • 12:55, 01-04-2021 / Laatste Update: 20:22, 04-01-2024

Oud-spelers van basketbalclub Aris uit Leeuwarden worden ervan verdacht in het voorjaar van 2019 aan matchfixing te hebben gedaan. Dat meldt de NOS. Meerdere spelers zouden hebben samengewerkt met Koreaanse gokkers, die tienduizenden euro’s op de duels van Aris hadden ingezet.

Het Instituut Sportrechtspraak (ISR) heeft anderhalf jaar lang in het geheim onderzoek gedaan, zo weet de NOS. "Er is een redelijk vermoeden dat er matchfixing heeft plaatsgevonden”, bevestigt bestuurslid Peter Vogelzang.

Buitenlandse spelers

Het zou gaan om ten minste 4 spelers met een buitenlands paspoort. Ze zijn in de zomer van 2020 gehoord en hebben tegenover de NOS ontkend wedstrijden met opzet verloren te hebben. Het gaat om duels tussen maart en mei 2019, onder meer met Rotterdam en Zwolle.

Expres verloren

Bijna 2 jaar geleden, op 4 april 2019, verloor Aris met 79-65 van Weert, op dat moment de hekkensluiter. Gokkers zouden geweten hebben dat Aris met minimaal 10 punten verschil zou gaan verliezen.

'Ik heb hier geen controle over'

"De week daarvoor boekten we nog een knappe overwinning. Het was helling op, helling af”, zei coach Tony van den Bosch, die vervolgens zijn ontslag indiende. "Ik dacht bij mijzelf: ik heb hier geen controle over.”

'Zeer verontrustend'

De NOS heeft 3 gerenommeerde matchfixing-analisten naar de gokpatronen laten kijken. "Dit is zeer verontrustend. Het is zeer onwaarschijnlijk dat er sportieve redenen waren die het gokgedrag bij al deze wedstrijden kunnen verklaren”, laat een van de analisten optekenen.

‘Klap in gezicht'

Dat Aris mogelijk onderdeel is van een matchfixingschandaal komt hard aan bij het bestuur van de club. "Wij zijn als club erg geschrokken dat er mogelijk sprake is geweest van matchfixing. Aris Leeuwarden is al jarenlang een gerespecteerde, stabiele club en een goede werkgever. Wij staan voor een eerlijke sport”, aldus algemeen directeur Sierd Dijkman.

"Als je dan dit nieuws krijgt, is dat een klap in het gezicht van de spelers, de technische staf, de organisatie, de fans en de sponsoren. Het is van groot belang, voor de sport en onze club, dat er snel duidelijkheid komt betreft de voortgang van het onderzoek. Vanzelfsprekend hebben wij tot dusverre onze volledige medewerking verleend aan het onderzoek en dat zullen wij blijven doen.”