Dakar Rally 2024 | Weer Nederlandse winnaar bij de trucks
De Nederlandse truck-coureur Gert Huzink won etappe 9 van de Dakar Rally 2024. ©EPA

Dakar Rally 2024 | Weer Nederlandse winnaar bij de trucks

16:03, 16-01-2024

De Dakar Rally verloopt voor de Nederlanders uitstekend bij de trucks. Dinsdag werd etappe 9 verreden en kwam er weer een Nederlander als eerste over de streep. Gert Huzink won de etappe. Een dag eerder had Mitchel van den Brink etappe 8 gewonnen.

Huzink, die een team vormt met Rob Buursen en Martin Roesink, bleef anderhalve minuut voor op Martin Macik. De Tsjech is wel de leider in het algemeen klassement bij de trucks, voor de Spanjaard Ales Loprais en Van den Brink. Voormalig klassementsleider Janus van Kasteren is inmiddels afgezakt naar plek vier. Huzink staat door zijn zege weer in de top tien van het klassement

Loeb tegen Sainz

Bij de auto's ging het wederom tussen de Dakar-legendes Sebastien Loeb en Carlos Sainz (de vader van Formule 1-coureur Carlos Sainz van Ferrari). Dit keer won de Fransman Loeb etappe 9 en eindigde Sainz als tweede op ruim vier minuten van Loeb. In het klassement staat de Spanjaard nog wel bovenaan, maar zag hij de voorsprong op Loeb slinken tot 20 minuten en 33 seconden.

Quads en motoren

Bij de quads won de Fransman Alexandre Giroud, voor Manuel Andujar. Giroud liep zodoende weer in op de Argentijn. De Fransman staat nog maar 6,13 minuten achter Andujar. Bij de motoren won óók een Fransman: Adrien van Beveren. Ook hij bleef de leider in het klassement, de Amerikaan Ricky Brabec, voor.