Jitse van der Wal debuteert op Euro Tour; ook Richard Veenstra en Jeffrey Sparidaans pakken ticket
Richard Veenstra tijdens zijn partij op het WK tegen Michael van Gerwen © PDC Darts

Jitse van der Wal debuteert op Euro Tour; ook Richard Veenstra en Jeffrey Sparidaans pakken ticket

17:57, 21-02-2024 / Laatste Update: 18:00, 21-02-2024

De kwalificatie voor de derde en vierde Euro Tour van het jaar zijn achter de rug. Het was een magere dag voor Nederland, met uiteindelijk maar drie darters die zich plaatsten. Jitse van der Wal en Richard Veenstra (foto) kwalificeerden zich voor het International Darts Open, Jeffrey Sparidaans deed dat voor de European Darts Grand Prix.

Opvallend was dat Luke Littler in de eerste ronde onderuit ging tijdens de kwalificatie voor de derde Euro Tour van het jaar in Riesa (Duitsland). De pas 17-jarige Engelsman is momenteel in bloedvorm en gooit wekelijks mee met de beste darters ter wereld, maar Van der Wal was te sterk voor hem. De Nederlander, die pas sinds dit seizoen een tourkaart heeft, kwalificeerde zich iets later op de dag voor ET3, waardoor hij gaat debuteren op het Europese circuit van de PDC.

Naast Van der Wal kwalificeerde ook Veenstra zich voor het International Darts Open. De 42-jarige darter speelde vorige week ook al sterk op woensdag en plaatste zich voor de eerste twee Euro Tours van het jaar. Ook Cameron Menzies, Mike De Decker, Simon Whitlock, Mervyn King, Owen Bates, William O'Connor, Ritchie Edhouse en Callan Rydz zijn erbij in Riesa.

Sparidaans en Littler naar Euro Tour 4

Littler revancheerde zich later op woensdag voor het mislopen van Euro Tour 3. De Engelsman rekende in de finaleronde met 6-5 af met Ian White. Littler kreeg een paar rondes eerder nog een negendarter om zijn oren tegen Simon Whitlock.

Sparidaans werd de enige Nederlander die zich plaatste voor de European Darts Grand Prix, oftewel ET4. De Tilburger won van Lee Evans, Josh Payne en Steve Beaton. Niels Zonneveld verloor in de finale van Christian Perez. De Filipijn schakelde in de eerste ronde Veenstra uit. Van der Wal ging bij de laatste veertig zitten.

Naast Sparidaans, Littler en Perez wonnen Rydz, Edhouse, Keane Barry, Martin Lukeman, Mickey Mansell, Stephen Burton en Scott Williams een ticket voor ET4.