PDC doet niks met coronakritiek en laat WK darts gewoon doorgaan, mét publiek
i

LAWRENCE LUSTIG

PDC doet niks met coronakritiek en laat WK darts gewoon doorgaan, mét publiek

Martijn Baars • 18:30, 30-12-2021 / Laatste Update: 06:37, 12-12-2023

Ondanks alle positieve coronatests van de afgelopen dagen, de boosheid van Michael van Gerwen en de oproep van Gerwyn Price wordt het WK darts niet stilgelegd. "Het toernooi zal doorgaan zoals gepland, met toeschouwers, zoals goedgekeurd door de Britse regering, tot het einde op 3 januari", zo heeft dartsbond PDC aan het Duitse Bild laten weten. 

Tijdens het toernooi moesten Van Gerwen, Vincent van der Voort en Dave Chisnall de strijd staken na een positieve test. Raymond van Barneveld en Danny Noppert testten positief na hun uitschakeling.

'Lek als een mandje'

Met name van Van Gerwen was zeer uitgesproken toen duidelijk was dat hij niet verder kon spelen. "De controle is niet sterk genoeg geweest. Het is nu gewoon een grote coronabom”, vertelde hij. "Het is zo lek als een mandje.” Maar ook aan de gang van zaken rond de controles wordt niets aangepast, zo laat de bond aan Bild weten: "De PDC heeft geen plannen om hun corona-protocollen voor de rest van het toernooi te wijzigen.”

Lees ook: dit zijn de coronaprotocollen tijdens het WK darts

Price: 'Stel het uit'

Wereldkampioen Price riep eerder op om het toernooi uit te stellen. Later dacht hij daar wat genuanceerder over en vond hij dat hij iets te snel had gereageerd: "Ik vind het vervelend voor de jongens die zo zijn uitgeschakeld. Het is een lastige situatie, maar je moet doen wat je kunt doen.”

Mondkapje en Kleermaker

Veel darters dragen de laatste dagen bij hun wandeling naar het podium tussen het publiek door een mondkapje. Sommigen houden die ook op bij de gesprekken met de pers. Martijn Kleermaker, de enige Nederlander die nog actief is in het toernooi, liet weten een negatieve zelftest te hebben gedaan en dus vanavond gewoon tegenover James Wade te staan.