Chinees schaakkampioen verdacht van beads-bedriegerij nadat hij zijn behoefte deed in badkuip
i

Getty Images

Chinees schaakkampioen verdacht van beads-bedriegerij nadat hij zijn behoefte deed in badkuip

Matthijs Nijhuis • 13:03, 27-12-2023 / Laatste Update: 22:51, 04-01-2024

De schaakwereld staat weer op zijn kop nu er weer een kampioen wordt verdacht van valsspelerij. Yan Chenglong won vorige week nog de titel op een prestigieus Chinees toernooi, maar nadat hij zijn hotelbadkuip als toilet gebruikte, is hij alsnog gediskwalificeerd. Door deze bizarre actie wordt Chenglong verdacht van het gebruiken van anale kralen om zijn schaakspel te verbeteren.

Chenglong werd als winnaar van het toernooi gekroond tot 'Xiangqi King'. Dat besloot de 48-jarige Chinees uitgebreid te vieren, met naar verluidt een flinke borrel op zijn hotelkamer en het creatieve gebruik van een badkuip. Dat kwam hem duur te staan: zijn titel én prijzengeld zijn inmiddels in beslag genomen.

Valsspelen

'Dit zaakje stinkt', moeten ze in de schaakwereld gedacht hebben. De Chinese schaker wordt nu verdacht van het gebruik van anal beads (vibrerende anale kralen), een illegaal hulpmiddel waarbij een computer doormiddel van trillingen de beste zetten kan 'influisteren'.

Het is niet de eerste keer dat een schaker verdacht wordt van beads-bedriegerij. De Amerikaanse schaker Hans Niemann kwam vorig jaar in opspraak toen ook hij verdacht werd van het gebruik van rectale hulplijntjes. Schaakbekendheid en grootmeester Magnus Carlsen beschuldigde hem indirect van dirty play.