Schaker Hans Niemann heeft het nog altijd moeilijk met valsspeelrel: 'Heeft veel kansen ontnomen'
i

ANP

Schaker Hans Niemann heeft het nog altijd moeilijk met valsspeelrel: 'Heeft veel kansen ontnomen'

Rick Kraaijeveld • 22:43, 11-01-2024 / Laatste Update: 11:58, 15-01-2024

Hans Niemann, 20-jarig schaaktalent was de afgelopen jaren veelbesproken. Machtige schaker Magnus Carlsen betichtte hem meerdere malen van valsspelen en dit had verregaande gevolgen. Ondertussen is valsspelen niet aan de orde, verdenkt niemand hem meer maar heeft hij nog altijd weinig toernooien te spelen. "Het is makkelijk iemand zwart te maken in deze sport", zei Niemann tegen het AD.

Hij blikte terug op de vreselijke periode in 2022 waarin hij dus door Carlsen beticht werd van valsspelen. Hij werd van Chess.com verbannen, werd voor geen toernooi meer uitgenodigd en er werd zelfs gezegd dat hij via anale kralen tips kreeg tijdens het spelen. "Ik mag hopen dat iedereen begrijpt dat dit een grap was. Ik wil ook niet meegaan in dit soort frivool entertainment", zei de schaker.

Tata Steel-toernooi

Ondertussen heeft hij weer een uitnodiging voor een schaaktoernooi, die hier in Nederland. Weliswaar voor de B-groep, maar het is wel iets. "Het volgende internationale toernooi? Geen idee wanneer ik weer wordt uitgenodigd." Al dat zwart maken, is hem niet in de koude kleren gaan zitten. "Er zijn geen consequenties aan het zwartmaken verbonden. Terwijl het mij juist veel kansen heeft ontnomen."

Nieuwe start

Niemann hoopt dat er weer wat toernooien zullen komen na zijn prestaties op het toch wel belangrijke Tata Steel-toernooi. "Ik hoop dat dit een signaal is naar andere toernooien, al die open toernooien kom ik ook niet veel verder mee." Want opgeven, daar denkt hij niet aan. "Alles in het leven is een les. Ben mentaal sterk, niets neemt bij mij het plezier van het schaakspel weg. En ik heb nog wel even, je top ligt toch tussen je 25e en 35e."