'Valsspeler' Niemann grijpt naast claim van 100 miljoen in schaakrel met Carlsen
i

Grand Chess Tour/Lennart Ootes

'Valsspeler' Niemann grijpt naast claim van 100 miljoen in schaakrel met Carlsen

Trevor Wagener • 15:14, 28-06-2023 / Laatste Update: 03:13, 12-12-2023

Schaker Hans Niemann, die vorig jaar door toenmalig wereldkampioen Magnus Carlsen werd beschuldigd van valsspelen, krijgt géén schadevergoeding en kan dus lekker fluiten naar de door hem geëiste 100 miljoen dollar. De Amerikaanse rechter veegde die claim met een noodgang van tafel. Alleen... ontbreekt hard bewijs voor vals spel nog steeds.

We gaan even een paar maandjes terug: meervoudig wereldkampioen Magnus Carlsen verloor vorig jaar september verrassend van de toen 19-jarige Hans Niemann, maar aan die nederlaag zat volgens hem een luchtje. De Noor betichtte de Amerikaan, eerst nog in een moeilijke tweet, van valsspelerij. Daarna - nadat Carlsen een online-potje tegen Niemann na 1 zet had stopgezet - schreef Carlsen openlijk op Twitter over zijn gedachten.

Schaakrel van de eeuw

Carlsen wilde niet meer tegen Niemann spelen. Die laatste werd daarbij een oplichter genoemd. Niemann liet het er niet bij zitten en diende in oktober de miljoenen schadeclaim in. Dit was gericht aan zowel Carlsen als aan de website chess.com. Die site had Niemann weer op hun beurt geblokkeerd vanwege alle aantijgingen.

Daar bleef het niet bij. De schaak-site bracht ook een onderzoek naar buiten. Hieruit bleek dat Niemann minimaal 100 partijen had gemanipuleerd 'met hulp van 3en'. Iets dat in de (1 op 1)schaaksport ten strengste verboden is. Niemann hield vol en riep dat zijn carrière naar de knoppen was. Ook ontkende hij vals te hebben gespeeld.

Lees ook: Schaker Hans Niemann over beschuldiging van anaal zendertje: 'Ik speel niet vals en wil het NAAKT doen om dat te bewijzen'

Bestuurbare ballen... wat?

Volgens de meest wilde verhalen had Niemann anale kralen in zijn gat verstopt, die op afstand bestuurbaar zouden zijn. Zodoende zou hij de pot tegen Carlsen hebben gemanipuleerd. Hard bewijs werd alleen nooit geleverd. Meerdere schaakexperts steunden Niemanns ontkenning door te stellen dat Carlsen die bewuste dag nou eenmaal 'niet zo goed speelde'.

Niemann is inmiddels de nummer 36 van de wereld maar behoort nog altijd tot de wereldtop. De ranglijst wordt aangevoerd door niemand minder dan, jawel... Carlsen. Sinds de rel hebben Carlsen en Niemann elkaar niet meer getroffen. Dat wordt wat, bij een eventueel weerzien.