Greenpeace wil dat schaakbond afstand neemt van Tata Steel-schaaktoernooi
i

ANP

Greenpeace wil dat schaakbond afstand neemt van Tata Steel-schaaktoernooi

Marcel Roes • 19:03, 13-01-2024 / Laatste Update: 13:52, 15-01-2024

Het Tata Steel-schaaktoernooi is zaterdag begonnen in Wijk aan Zee. Het is de 86e editie van het toernooi, dat ook dit jaar een prima deelnemersveld heeft. Anish Giri is de titelverdediger.

Voor Nederlandse schaakliefhebbers is het toernooi een van de hoogtepunten op de kalender. Maar wat Greenpeace Nederland betreft, moet er een einde komen aan Tata Steel Chess. De milieu-organisatie vindt dat de Koninklijke Nederlandse Schaakbond (KNSB) de samenwerking met het toernooi moet verbreken. Want: Tata Steel is een staalfabriek en zorgt voor "ziekmakende vervuiling."

Tata Steel

Greenpeace wijst op de ziekmakende gevolgen van de uitstoot van Tata Steel. Daardoor neemt voor omwonenden de kans op longkanker en hersenschade toe. Dat laatste valt moeilijk te verenigen met denksport, aldus Greenpeace.

Schaaktraditie

De bond heeft per brief gereageerd op het verzoek van Greenpeace. De KNSB laat weten "de zorg van omwonenden en experts over de gemeten gezondheidseffecten als gevolg van de productie van Tata Steel te begrijpen en te delen". Dat meldt Haarlems Dagblad.

Maar de bond piekert er niet over om de samenwerking stop te zetten, vanwege de "historische, regionaal verankerde schaaktraditie in Wijk aan Zee die voor alle schakers in ons land en ook voor de KNSB betekenisvol is.'

Lees ook: Schaker Hans Niemann heeft het nog altijd moeilijk met valsspeelrel: ‘Heeft veel kansen ontnomen’