Dit zijn vanaf morgen de regels rondom sporten

14 januari 2022

ANP

De regering licht vrijdag op een persconferentie de nieuwe coronaregels toe. We hebben natuurlijk vooral belangstelling voor het beleid met betrekking op sporten. Hieronder melden we wat per zaterdag 15 januari 2022 de regels zijn.


Dit zijn vanaf zaterdag 15 januari de regels rondom sportenOm te beginnen met sportclubs en sportscholen: ze mogen weer open! Er zijn geen verplichte openings- of sluitingstijden. Kleedkamers, toiletten en douches zijn toegankelijk. Kantines zijn alleen open voor afhalen.

Wedstrijden
Binnen- en buitensportlocaties: alleen wedstrijden en trainingen onderling met teams van eigen club zijn toegestaan. Zonder publiek.

Topsporters en topsportcompetities (zoals de Eredivisie) zijn uitgezonderd: daar mogen wedstrijden tegen teams buiten de eigen club worden gespeeld. Ook zonder publiek.

De KNVB heeft de herstart van de amateurcompetities voor recreatieve jeugdvoetballers voor onbepaalde tijd uitgesteld.

Zijn mondkapjes verplicht?
Mondkapjes moeten gedragen worden bij binnensportlocaties (personen vanaf 13 jaar), behalve tijdens het sporten.

Mondkapjes verplicht (vanaf 13 jaar) binnen faciliteiten op buitensportlocaties zoals kleedkamers en sportkantines.

Verschil binnen/buiten sporten
Sporten mag binnen en buiten. Binnen moeten mensen van 18 jaar en ouder een geldige QR-code tonen (coronatoegangsbewijs). Dat geldt voor binnensportlocaties, inclusief kleedkamers en andere faciliteiten.

Uitgezonderd zijn vrijwilligers of personen die beroeps- of bedrijfsmatig werkzaamheden verrichten op de sportlocatie; bij afhalen in sportkantines; professionele sporters.

Hoe zit het met de 1,5 meter-regel?
1,5 meter afstand houden is niet verplicht tijdens wedstrijden en trainingen als dat door de aard van de sport niet mogelijk is.

Hoe nu verder?
Op 25 januari bekijkt het kabinet of er meer versoepelingen mogelijk zijn. Lees alles ook nog eens na op de site van de Rijksoverheid.