🎥 | Door dít apparaat kan de sportschool (en kantine!) mogelijk weer veilig open

Trevor Wagener • 19:42, 04-03-2021

Net als in alle andere, talloze branches staan ook de sportscholen te springen om weer open te kunnen gaan. Ook zij zijn verplicht dicht vanwege de coronacrisis. Een onderzoeksgroep van de Technische Universiteit in Eindhoven heeft een wel heel handig apparaat bedacht, wat ervoor zorgt dat er veilig gesport kán worden in een wat kleinere, overdekte ruimte met meer dan 'een paar' mensen.

In theorie zouden door plasma-luchtreinigers alle gyms en kroegen weer open kunnen, onder strikte regels. Hoe precies, zie je in de video en leggen we je hieronder uit. Het komt erop neer da er door middel van ventilatie en luchtreiniging ruim 85 (!) procent van de aanwezige lucht gezuiverd kan worden.

Help...

Aanwezige lucht, huh? In de lucht zitten aerosolen, dat zijn speekseldeeltjes. Die zijn zo klein en minimaal: Die zie je niet, ga er dus ook niet naar zoeken. Maar: Die deeltjes kunnen het coronavirus overbrengen. Dat is in ieder geval wat veel corona-onderzoekers onderzochten en aan hebben genomen.

Voor de Eindhovense groep was het redenen genoeg om de onderzoeken of die deeltjes úit de lucht gehaald kunnen worden. De resultaten zijn keiboeiend: Met ventilatie alleen kan niet álles gereinigd worden. Zeker niet in een ruimte met veel zwetende, sportende, borrelende en bijvoorbeeld hossende mensen.

Toppers

Dit wil ook echt niet zeggen dat alle, totale lucht in de ruimte voor ruim 98 procent wordt gereinigd, zei professor Bert Blocken tegen EenVandaag. "De mate van reiniging hangt sterk af van de hoeveelheid mensen in de ruimte, de activiteit en de hoeveelheid ventilatie in combinatie met de hoeveelheid luchtreinigers", zo legde hij uit.

"Maar uit de resultaten van het onderzoek in de sportschool blijkt dat een terugbrenging van 85 procent aan die aerosolen, deeltjes, dus goed mogelijk is."