Onderzoek wijst uit: juist in het weekend zijn sportscholen minder lang open
i

Getty Images

Onderzoek wijst uit: juist in het weekend zijn sportscholen minder lang open

Trevor Wagener • 15:05, 21-03-2023 / Laatste Update: 13:23, 08-01-2024

Wat merkwaardig! Wil je in het weekend even lekker flink sporten en zweten in de sportschool? Zoek dan wel - en op tijd! - uit naar welke gym je gaat. Uit onderzoek van thuisstudie-platform Laudius blijkt dat de fanatieke sporters die in het weekend hun zinnen hebben gezet op enkele fysieke sessies aan het kortste eind trekken wat de gemiddelde openingstijden aangaat.

Volgens Laudius verschillen de openingstijden tussen de weekeinden en de doordeweekse dagen nogal. Gedurende de week zijn de sportscholen gemiddeld 12 uur en 49 minuten per dag open. In het weekend - waar Laudius er vanuit ging dat de meeste werkende mensen vrij zijn - is dat véél minder.

Eat, sleep, train & repeat

's Weekends daalt de gemiddelde openingstijd per gym tot maar 7 uur en 18 minuten op dagelijkse basis. Bijzonder, vond Laudius-manager Mark van Hegelsom. "Je verwacht natuurlijk dat sportscholen open zijn op de momenten dat de meeste mensen vrij zijn. Bij grote fitnessketens die 24/7 open zijn, zie je dit al terug."

Maar... niet in iedere gemeente zit een filiaal van 1 van alle welbekende ketens. "Je ziet zoiets ook steeds vaker bij de lokale sportschool", rondde van Hegelsom het persbericht af. "Toch blijkt het voor het grote geheel vooralsnog anders."

Sportief gebied

Landelijk gemeten is een sportschool gemiddeld 11,5 uur per dag open. In de provincie Limburg zijn de gyms het langst open: 13 uur en 8 minuten per dag. Woon, werk en leef je in Gelderland en houd je ervan om te beesten in het krachthonk? Kies een goede: in die provincie is een gemiddelde school zo'n 10,5 uur per dag open voor workouts.