Niet kunnen fitnessen en toch je abonnement blijven betalen: heb je recht op compensatie?
i

ANP

Niet kunnen fitnessen en toch je abonnement blijven betalen: heb je recht op compensatie?

admin • 17:49, 12-03-2021

De sportscholen zijn al sinds half december gesloten en veel mensen snakken naar een lekkere trainingssessie. Mede daarom is er een petitie opgestart om alle sportgelegenheden open te gooien. Maar er is ook nog een ander dingetje: het abonnementsgeld.  Wel betalen en niet kunnen sporten: heb je dan recht op compensatie?

In 2019 waren er volgens het CBS ruim 2,5 miljoen mensen lid van een fitnesscentrum. Tot dat moment nam het ledental jaarlijks toe, en werd ook een abonnement elk jaar duurder. Gemiddeld kostte het goedkoopste lidmaatschap op dat moment nog 28 euro per maand. Omgerekend hebben veel mensen in de huidige lockdown dus al zo'n 90 euro betaald aan een fitnessclub waar ze niet naartoe kunnen.

Ingewikkeld

Joyce Donat van de Consumentenbond geeft tegen het AD wat uitleg. De regels lijken namelijk duidelijk: als de beloofde dienst niet wordt geleverd - in dit geval toegang tot de fitnesszaal - hoef je niet te betalen. Toch ligt het met corona wel iets ingewikkelder, zegt Donat. "Je wilt ook niet dat de bedrijven omvallen. En ondernemers hebben niet zelf voor hun sluiting gekozen, dus daar kunnen ze weinig aan doen."

Compensatie moet altijd

Iets van compensatie moet wel geboden worden, zegt de belangenorganisatie. "Niks krijgen, kan natuurlijk niet. Maar de vraag is wanneer compensatie genoeg is. Vooral grotere clubs bieden nu bijvoorbeeld online lessen. Dan kun je je afvragen: is dat het hetzelfde als waarvoor ik betaal?" Als lid moet je bovendien in gedachten houden dat grotere ketens meer mogelijkheden hebben dan kleinere sportscholen, zegt Donat. "Veel ondernemers zitten met hun handen in het haar, ook omdat onduidelijk is hoe lang het nog duurt."

Denk mee met je sportschool, adviseert de Consumentenbond dan ook. "Neem contact op, en zeg dat je denkt over opzeggen. Wat staat er tegenover als je dat niet doet? Daar kun je vaak samen uit komen." Of het nu pauzeren van de betalingen, doorbetalen in ruil voor een voucher, verlenging van het abonnement, of een lager maandbedrag voor de online lessen is.