Veel Nederlandse sportscholen zijn bijna failliet, fitnessbranche voert daarom actie
i

ANP

Veel Nederlandse sportscholen zijn bijna failliet, fitnessbranche voert daarom actie

admin • 11:17, 11-03-2021

De Nederlandse fitnessbranche zit diep in de shit en daarom hebben ze aan de bel getrokken bij het kabinet. Vanwege de coronamaatregelen zijn de meeste sportscholen al bijna 7 maanden dicht, wat als gevolg heeft dat de meeste fitnessclubs 'technisch failliet' zijn.

Een bedrijf is technisch failliet als er sprake is van een negatief eigen vermogen en de verwachtingen om weer 'zwarte cijfers' te draaien somber zijn. Er kan in deze situatie aangestuurd worden op een daadwerkelijk faillissement, om de handen vrij te krijgen voor een doorstart.

Eis: sportscholen weer open!

Op vrijdag trekt een brede groep - bestaande uit Erben Wennemars, fitnessondernemers, instructeurs en clubleden - naar Den Haag. Daar overhandigen ze een zogenoemde brandbrief, waarin onder meer de eis staat dat de sportscholen snel worden heropend, nu dit overal veilig en verantwoord kan.

'Onbegrijpelijk en volstrekt onacceptabel'

Han de Hair, voorzitter Vereniging van Exclusieve Sportcentra, zegt tegen het AD: "Het is frustrerend dat 4000 sport- en fitnessondernemers in Nederland hun vak niet mogen uitoefenen in een tijd dat het juist zo hard nodig is om met weerstand en vitaliteit bezig te zijn. Het is niet uit te leggen dat fastfoodketens, slijterijen en snoepzaken door het kabinet als essentieel worden gezien, maar de professionals op gebied van leefstijl en preventie niet. Dit is onbegrijpelijk en volstrekt onacceptabel."

Ronald Wouters, algemeen directeur van branchevereniging NL Actief: "De actie is een uiterste poging om politiek Den Haag wakker te schudden over het belang van opening." Een woordvoerster laat weten dat de fitnessbranche zich nog beraadt op eventuele juridische stappen. "We sluiten dat niet uit."