Stewards geven Fernando Alonso flinke straf voor veroorzaken crash van George Russell
Fernando Alonso kreeg na de GP van Australië nog een flinke straf voor het veroorzaken van de crash van George Russell. ©Getty Images

Stewards geven Fernando Alonso flinke straf voor veroorzaken crash van George Russell

10:17, 24-03-2024 / Laatste Update: 16:23, 24-03-2024

Fernando Alonso heeft zondag uren na de GP van Australië nog een flinke straf gekregen van de raceleiding. De Spanjaard van Aston Martin zakte door de straf in de einduitslag van plek zes naar acht.

Alonso wordt verantwoordelijk gehouden voor de crash van concurrent George Russell van Mercedes. In de laatste ronden van de race in Melbourne waren de twee coureurs hard in gevecht om P6, die Alonso uiteindelijk pakte. Maar dat gebeurde omdat Russell in de laatste ronde crashte. Dat was volgens de raceleiding de schuld van Alonso.

Volgens de stewards, die zich baseren op de data van beide auto's én de verklaringen van beide coureurs, heeft Alonso een serie van ongewone handelingen uitgevoerd in de aanloop naar bocht zes op het circuit. Hij minderde meer dan honderd meter eerder dan normaal vaart, gaf vervolgens weer gas bij én remde weer af. Daardoor kwam Russell in een penibele situatie terecht.

09:59 - 24-03-2024

George Russell crasht hard in laatste ronde van GP van Australië

De race zat er bijna op, toen George Russell van Mercedes crashte. Hij belandde in de bandenstapel en vervolgens op z'n zijkant midden op de weg. Gelukkig kon de Formule 1-coureur zelf uitstappen, wel met wat hulp van de marshalls. Russell is verder wel oké.

'Daardoor crashte Russell'

Alonso gaf als reden dat hij bocht zes anders wilde aansnijden, om zo een betere exit te krijgen uit de bocht. Hij was immers in gevecht met Russell, die hem tot op 0,5 seconde was genaderd. Voor Russell voelden de manoeuvres van Alonso heel anders. 'De bewegingen verrasten Russell, waardoor hij veel sneller dan normaal op de achterkant van Alonso af reed. Dat resulteerde in minder downforce, waardoor Russell de controle verloor en bij het uitkomen van de bocht crashte', analyseerden de stewards.

Twintig seconden straf

Zij kwamen vervolgens tot een straf van twintig seconden. Was het niet zo vlak voor de finish gebeurd, dan had Alonso door de pits moeten rijden om die twintig seconden straf in te lossen. Maar omdat een paar seconden na de crash de race eindigde, moet Alonso twintig seconden bij zijn gereden tijd optellen. Ook krijgt hij drie strafpunten op zijn licentie. Bij twaalf strafpunten kan een coureur geschorst worden voor een race.

Lance Stroll en Yuki Tsunoda profiteren

Door de straf eindigt Alonso niet op P6, maar op P8. Dat is dan weer goed nieuws voor Lance Stroll en Yuki Tsunoda, die binnen twintig seconden van Alonso finishten. Zij schuiven allebei een plekje op, met Stroll nu op P6 en Tsunoda naar P7.

09:10 - 24-03-2024

Samenvatting GP Australië: Max Verstappen valt uit, Carlos Sainz wint

De GP van Australië was leuk en saai tegelijk. In de eerste helft van de race vielen wereldkampioenen Max Verstappen en Lewis Hamilton uit. In de laatste ronde crashte George Russell van Mercedes hard. Tussendoor reed Carlos Sainz onbedreigd naar de zege. Kijk hier de samenvatting.