Toto Wolff begrijpt vertrek Lewis Hamilton naar Ferrari: 'Elke coureur wil in rode overall rondlopen'
Toto Wolff en Lewis Hamilton ©Getty Images

Toto Wolff begrijpt vertrek Lewis Hamilton naar Ferrari: 'Elke coureur wil in rode overall rondlopen'

07:02, 03-02-2024 / Laatste Update: 07:18, 03-02-2024

Toto Wolff, de baas van F1-team Mercedes, heeft gereageerd op het vertrek van Lewis Hamilton bij de renstal. En wie had verwacht dat de Oostenrijkse ex-racer daar met betraande ogen en vol verwijten zat, kon die gedachte in de grindbak parkeren. Wolff was er verrassend nuchter onder.

De Britse recordkampioen Hamilton, die zes van zijn zeven wereldtitels bij elkaar scheurde in een Mercedes, zette in 2023 zijn krabbel onder een contract van twee jaar, tot en met 2024. Maar de gehaaide Hamilton had ook clausules op laten nemen, waardoor hij voortijdig kon vertrekken. "Door dat contract is deze gebeurtenis geen verrassing voor mij", zegt Wolff. "De timing is dat misschien wel."

Rode overall Ferrari

Vervolgens blijkt dat Wolff tegelijk wel en niet begrijpt waarom Hamilton (39) in de vermoedelijke eindfase van zijn carrière de zilverpijlen wil inruilen voor het rode stijgerende paard. "Je moet maar aan Lewis vragen waarom hij van gedachten is veranderd, maar nadat hij mij liet weten dat hij voor Ferrari kiest, heb ik nog een uur met hem gepraat", aldus Wolff. "Hij wil een nieuwe uitdaging en dit is het juiste moment om die aan te gaan. De switch naar Ferrari kan ik ook volgen, elke coureur wil in een rode overall rondlopen en in een rode auto rijden."

Ontbijtafspraak

Dat Hamilton die rode dromen heeft, daarover werd de afgelopen jaren wel vaker gespeculeerd. Telkens kwam het dus toch niet tot een switch. Wolff was op de hoogte van de nieuwe geruchten die de laatste dagen over de F1-paddock raasden. Hij vroeg er Hamilton niet direct naar of het waar was: "Ik wilde wachten op de ontbijtafspraak van woensdag die gepland stond. Toen vertelde hij het me", zei hij.

Vriendschap Hamilton en Wolff

Daarna sluit hij af met warme woorden, want als duo van racekampioen en teamleider hebben ze een gigantische nalatenis opgebouwd. "Het vertrek doet geen pijn", aldus Wolff. "In drie dagen hebben de sport en het team me veerkracht gegeven. Na een paar nachtjes slapen realiseer ik me: deze beslissing betekent dat er een einde komt aan onze zakelijke relatie, maar niet dat er een vriendschap eindigt."