Waanzinnige deal in Formule 1: Lewis Hamilton verruilt Mercedes in 2025 voor Ferrari
Lewis Hamilton in het rood. Inzet: Lando Norris. © AP

Waanzinnige deal in Formule 1: Lewis Hamilton verruilt Mercedes in 2025 voor Ferrari

20:09, 01-02-2024 / Laatste Update: 21:33, 01-02-2024

Ferrari heeft de verrassende komst van Lewis Hamilton bekendgemaakt. De zevenvoudig wereldkampioen gaat vanaf 2025 voor de Formule 1-renstal rijden. Iets eerder op de avond maakte Mercedes al het aanstaande vertrek van Hamilton bekend.

Ferrari verlengde onlangs het contract van Charles Leclerc, maar het contract van diens collega Carlos Sainz loopt na komend seizoen af. De Spanjaard was ook in onderhandeling over verlenging, maar die gesprekken zijn nu afgebroken.

Hamilton lag officieel nog tot en met 2025 vast bij Mercedes, maar er waren mogelijkheden om onder dat contract uit te komen. De 39-jarige Brit wil volgens verschillende media bij Ferrari de strijd met Max Verstappen aangaan en zijn achtste wereldtitel veroveren. De laatste plooien zouden nog wel moeten worden gladgestreken. 

Hamilton werd wereldkampioen in 2008, 2014, 2015, 2017, 2018, 2019, 2020. Vorig seizoen werd hij op ruime afstand van Verstappen derde in de strijd om de wereldtitel. Iedereen herinnert zich echter nog wel het moment dat Hamilton ruim drie jaar geleden zijn achtste titel net misliep toen Verstappen hem in de laatste ronde van de laatste race in Abu Dhabi inhaalde. Dat leidde destijds tot veel controverse. De Brit rijdt al zijn hele Formule 1-loopbaan met een Mercedesmotor. 

Carlos Sainz

Voor Sainz zou voldoende interesse zijn, met name Mercedes, Audi en Aston Martin zouden serieuze gegadigden zijn. Hij won vorig seizoen de GP van Singapore en eindigde als zeven in de WK-stand.

Martin Brundle

Voormalig coureur en huidige Formule 1-analist Martin Brundle wordt enthousiast van het idee dat Hamilton bij Ferrari gaat rijden. "Ik kijk hier echt naar uit", aldus de Brit. "Jarenlang wees hij een overstap naar andere teams van de hand. Maar Hamilton en Leclerc samen bij Ferrari, dat is een verhaal."

Volgens Engelse media heeft het personeel van de Mercedes-stal vanmiddag in een bijeenkomst het nieuws te horen gekregen.

Oscar Piastri en Lando Norris

De reacties van collega-coureurs zijn veelzeggend; ze kunnen hun ogen niet geloven. Oscar Piastri van McLaren grapt op sociale media: "Net een stukje wezen rennen, heb ik nog iets gemist?"  Ploeggenoot Lando Norris reageert met een filmpje waarin hij duidelijk iets te horen krijgt wat hij niet aan had zien komen.

Engelse media

"Wat zegt dit over het vertrouwen van Hamilton in Mercedes?", vraagt Tom Cary van The Telegraph zich af. "Waar Toto Wolff (teambaas) en James Allison (designer en engineer) zich juist langer aan het team verbinden, vertrekt Hamilton. Hij heeft nooit onder stoelen of banken gestoken dat hij een speciaal gevoel heeft bij Ferrari. Dat hij altijd een fan is geweest van het team en de iconische auto's"

"De beste coureur allertijden gaat bij het beste team rijden om nog een keer tot successen te komen. Bij zijn overstap zal hij 40 zijn. Of hij bij Ferrari ook daadwerkelijk kans heeft op zijn achtste wereldtitel? Hij zal er op gokken dat die kans groter is dan bij Mercedes. Toen hij van McLaren overstapte naar Mercedes verklaarde iedereen hem voor gek, maar hij werd zes keer wereldkampioen."