Update na GP Italië: wanneer kan Max Verstappen wereldkampioen worden?
i

Getty Images

Update na GP Italië: wanneer kan Max Verstappen wereldkampioen worden?

Brian Vesseur • 19:57, 03-09-2023 / Laatste Update: 09:52, 12-12-2023

Dat Max Verstappen wereldkampioen gaat worden in 2023, kunnen we wel met potlood opschrijven. De Nederlander won in Italië voor de 10e keer op rij, een bijzonder knap record in de Formule 1. Maar wanneer kan Max Verstappen wereldkampioen worden in 2023?

Van de 14 grands prix dit seizoen won Verstappen er 12. De andere 2 races werden gewonnen door Sergio Pérez, de nummer 2 in het klassement. We moeten dan ook de verdiende punten van Verstappen en Pérez met elkaar vergelijken om te bepalen wanneer Verstappen wereldkampioen kan worden.

LEES OOK: Dit is de WK-stand in F1 ná de GP van Italië

Wanneer wordt Verstappen wereldkampioen in 2023?

Er zijn nog 8 GP's dit seizoen, waar telkens maximaal 26 punten zijn te verdienen. 25 voor een racewin en 1 voor de snelste ronde. Daarnaast staat er bij 3 van die raceweekenden ook nog een sprintrace op het programma, waar telkens maximaal 8 punten te verdienen zijn.

We zetten 3 scenario's op een rij: wanneer Verstappen de titel wint als hij vanaf nu alles wint en Pérez telkens uitvalt, wanneer Verstappen de titel wint als hij vanaf nu alles wint en Pérez telkens tweede wordt en wanneer/of Verstappen de titel wint als hij de komende races geen punten meer pakt.

im sorry but if im verstappen, once that title is locked up in japan im trying a irl 20th to 1st challenge and theres nothing anybody could do to stop me

— Sam. (@Orignial_Sam) September 3, 2023

Scenario 1: Verstappen wint alles en Pérez valt uit

Als Verstappen de komende 2 races wint, de snelste raceronde rijdt én Pérez 2 keer uitvalt in die races, is de Nederlander voor de 3e keer wereldkampioen van de Formule 1. Het gat is dan 197 punten en dat is met 6 races (en 3 sprintraces) niet meer te overbruggen. Hij zou dan kampioen worden na de GP van Japan.

Extra: als Verstappen wereldkampioen wil worden in Japan, moet het verschil met 'de rest' minimaal 181 punten zijn. Momenteel is het gat 145 punten. Alleen de GP van Singapore zit nog vóór Japan.

Scenario 2: Verstappen wint alles en Pérez wordt telkens 2e

Als Verstappen de komende 3 races wint, de snelste raceronde rijdt én Pérez telkens 2e wordt, is de Nederlander wereldkampioen. Daar zit wel 1 sprintrace bij, die Verstappen in theorie niet hoeft te finishen. Hij zou dan kampioen worden na de GP van Qatar, 1 race na Singapore.

Scenario 3: Verstappen pakt geen punt meer

Wat als opeens alles tegen zit en Verstappen geen punt meer pakt? Het gat is nu 145 punten tussen Verstappen en Pérez, de Nederlander staat op 364 punten. Dat is een enorm hoog aantal, maar in de afgelopen jaren bleek dat aantal zelden genoeg voor de wereldtitel. In 2020, toen er door corona maar 17 races op het programma stonden, werd Hamilton wereldkampioen met 347 punten. Dit jaar staan er 22 races op de kalender.

In dit onrealistische scenario zou Verstappen enkel wereldkampioen worden als veel verschillende coureurs - denk aan Pérez, Hamilton, Fernando Alonso, Carlos Sainz en Charles Leclerc - de GP's winnen, in plaats van 1 coureur.