Zo versla jij die vriend(in) met stoere praatjes in FIFA22: ‘Dit is de belangrijkste stat’

5 april 2022

Gett Images, Tony Kok, Rick Dame, bewerking Sportnieuws.nl
zo-versla-jij-die-vriend-of-vriendin-met-stoere-praatjes-in-fifa-22-game-tips-van-e-sporter-rick-dame-en-ervaren-speler-tony-kok-dit-is-belangrijkste-stat

Voetbalgame FIFA, wie is er niet groot mee geworden? En als je zelf geen fanatieke gamer bent, dan je broer of vriend/in wel. Het spel is door de jaren heen enorm ontwikkeld: realistischer, zowel in beeld (kijk naar de gedetailleerde grassprietjes op het veld én gezichten van spelers) als de uitvoering (tactieken, dribbelen). Maar hoe zorg je er nou voor dat JIJ wint van die vriend/in met stoere praatjes?


Sportnieuws.nl vroeg het aan 2 ervaren FIFA-spelers: Rick Dame (19, E-sporter van Go Ahead Eagles) en Tony Kok (27, oud-E-sporter van Telstar, FC Twente en PEC Zwolle). Wat je vooral niet moet doen? “Slidings maken”, is Dame duidelijk over defensieve dont’s. “Je moet weten wat voor ruimte je achterlaat als je hapt en hoe groot het risico is als het misgaat”, vult Kok aan.

De jonge jaren
Beide FIFA-experts leerden het spel voor het eerst kennen rond hun 5e. “Het is bij mij eigenlijk ontstaan door mijn vader. Samen gingen wij na de voetbal altijd een potje FIFA doen”, vertelt Kok. Dame begon op de Wii, maar schakelde op zijn 12e over naar de Playstation (3 destijds). “Iedereen op mijn basisschool speelde FIFA voor de lol, dus ben ik samen met mijn neef een keer bij hem thuis geweest om te spelen. Daarna hebben mijn ouders en ik besloten ook een Playstation te kopen.”

Check hier Tony Kok in actie:
(tekst gaat verder onder de video)
Zowel Dame als Kok merkte al snel dat hij meer talent had dan andere FIFA-spelers. “Vroeger organiseerden we met vrienden van school toernooitjes met wat geld als inleg en daar bleek dat ik toch vaak van deze toernooitjes won”, aldus Dame. Kok: “Ik versloeg ook mensen die ouder dan ik waren.”

De formatie
Door met het spel zelf. Te beginnen met de formatie. Kiezen Dame en Kok voor bijvoorbeeld een 3-4-1-2-formatie, zoals bondscoach Louis van Gaal bij Oranje? Nee. De in Nederland wel bekende 4-3-3 dan? Nee, ook niet. “Ik ben zelf erg fan van de 4-4-2, omdat een 2-spitsen-systeem goed werkt”, aldus Dame. Kok gaat voor iets anders: 4-3-2-1. “Ik hou van tiki-taka. Lekker snel spelen en veel scoren.”

Invulling posities
Als je een formatie gekozen hebt, gaat het om het neerzetten van de juiste spelers op de juiste posities. Wat volgens beide FIFA-kenners cruciaal is in het spel is snelheid. “Je wilt dus op elke positie een speler hebben die snel genoeg is om te functioneren op deze positie”, geeft Dame aan. “Centraal achterin moet de speler sterk, behendig en snel zijn. Als spits het liefst een alleskunner. Behendig, sterk, goed in koppen”, aldus Kok.

De 27-jarige Kok kijkt naar 3 stats het meest: lenigheid, schotkracht (bij aanvallers) en verdedigend inzicht (bij verdedigers). “Dribbelen is ontzettend belangrijk, vandaar de lenigheid. Die stat is naar mijn mening het belangrijkst in het algemeen. Voor een spits schotkracht aangezien je daarmee een grotere kans hebt om te scoren. En verdedigend inzicht omdat de computer dan op de juiste plekken voor jou gaat lopen.”

Aan de bal
De wedstrijd is begonnen. Je trapt af, tijd voor de opbouw. Wat is belangrijk? “Simpel gezegd de bal niet kwijtraken”, zegt Dame. “Ik maak altijd de afspraak met mezelf om de bal nooit kwijt te raken op mijn eigen helft, dat betekent dat ik probeer zo min mogelijk risico te nemen. Als je de bal niet kwijt kan bij een van je spelers, speel je hem gewoon een tikkie terug.” Kok vult aan: “Je moet proberen de rust te bewaren. Daarom is lenigheid zo belangrijk, zodat je als het moet makkelijk weg kan draaien van je tegenstander.”

Bij voetbal gaat het natuurlijk om doelpunten maken. Daarvoor moet je eerst een kans zien te creëren. Volgens Dame en Kok is 1 ding cruciaal: een speler diep sturen door L1 (of LB op Xbox) te gebruiken en vervolgens door de combinatie L1 + driehoekje (Y op Xbox) een hoge steekpass te versturen op de diep lopende teamgenoot. Wat is dan de effectiefste manier om de keeper te verslaan? “Over het algemeen is scoren in de verre hoek makkelijker deze FIFA (FIFA22, red.)”, aldus Dame.

Check hier Rick Dame in actie (vanaf 22:00):
(tekst gaat verder onder de video)
Verdedigen
Een goal maken moet nu lukken. Maar hoe zorg je ervoor dat je zelf geen doelpunten om de oren krijgt? “Zorgen dat je compact staat”, adviseert Kok. De 19-jarige Dame vult aan: “Probeer de passlijnen dicht te lopen met je middenvelders en ren je aanvallers mee terug om ervoor te zorgen dat je meer verdedigende steun hebt.”

Dan het belangrijkste aan verdedigen: niet, of eigenlijk enkel in noodgevallen, ‘happen’. Dit is op de Playstation-controller het ‘rondje’ (tackle) en ‘vierkantje’ (sliding). “Happen zal ik altijd afraden, tenzij er risico genomen moet worden bij een achterstand”, aldus Dame. “Je moet weten wat voor ruimte je achterlaat als je hapt en hoe groot het risico is als het misgaat”, legt Kok uit.

Skillen
Het leukste aan FIFA (althans, voor veel voetbalfans): skillen. Dit doe je met de rechterjoystick, eventueel in combinatie met L1 of R1. Sommige spelers hebben 5-star-skills, zoals Neymar en Ajax-speler Antony. Zij kunnen alle trucs. “Voor beginnende spelers is de balrol een effectieve skillmove”, geeft Dame aan.

Check hieronder hoe je de balrol gebruikt:
(tekst gaat verder onder de video)
De favoriet van Kok? “Reverse elastico. Je kan hiermee de verdediging heel makkelijk op het verkeerde been zetten en ruimte creëren.” Dame: “De McGeady cancel skillmove is mijn favoriete skillmove. Deze is alleen voor de spelers die ervaren zijn in het gebruiken van skillmoves.”

Check hieronder hoe je de de Reverse elastico en de McGeady cancel gebruikt:
(tekst gaat verder onder de video's)
Inzicht
Zeker tegenwoordig, bij het realistischer worden van de FIFA-games, is inzicht steeds belangrijker geworden om een pro te worden in het spel. “Veel goede FIFA-spelers hebben een goed inzicht”, aldus Dame. “Ik was zelf altijd middenvelder op de echte velden, dit helpt toch tijdens het FIFA spelen.”

Kijken Dame en Kok zelf veel voetbal op televisie? Kok: “Tegenwoordig valt het mee, maar toen ik e-divisie speelde een stuk meer. Aangezien inzicht in voetbal en inzicht in de game vrij dicht bij elkaar liggen.” Dame kijkt tegenwoordig met een iets andere instelling naar bijvoorbeeld de Champions League. “Vroeger deed ik dit om te kijken hoe ik bepaalde acties en gedachtes van voetballers kon toepassen in mijn eigen wedstrijden. Nu kijk ik meer voetbal voor ontspanning.”

Do’s en dont’s van Dame en Kok


Rick Dame
Do’s
– Leer 1 of 2 effectieve skillmoves;
– Neem de tijd om een aanval op te bouwen, je hoeft niet in 2 passes bij de 16 van de tegenstander te zijn;
– Probeer te bedenken wat de tegenstander gaat doen: anticiperen.

Dont’s
– Word niet ongeduldig als de tegenstander wat langer de bal heeft;
– Word niet boos op het spel, dit zal jouw spel alleen maar minder maken;
– Geen risicovolle ballen geven op eigen helft.

Tony Kok
Do’s
– Trucjes;
– Counteren;
– Verdediging compact houden.

Dont’s
– Niet te snel happen.

Check hier een wedstrijd tussen 2 van de beste FIFA22-spelers ter wereld:
Sjors Tanis
Schrijft graag over wielrennen, voetbal en darts. Maar kan ook leven met een potje tennis of een schaatswedstrijd!