Fans geschokt na lek van langverwachte GTA VI-beelden: 'Grootste roof aller tijden'

Trevor Wagener • 15:51, 19-09-2022 / Laatste Update: 07:37, 08-01-2024

Een hacker heeft veel liefhebbers van de populaire videogame GTA teleurgesteld. De digitale dief zette dit weekend beelden op het internet van het nieuwe spel GTA VI.

Ontwikkelaar Rockstar werd compleet verrast door het nieuws, zeiden zij tegen Bloomberg News. Op het forum verschenen zondag tientallen video's van de volgende editie van 1 van 's werelds meest populaire spellen ooit.

Geen fake heist

Naar verwachting komt Rockstar maandag met een verklaring. Volgens experts is de grootte van het lek zeldzaam, maar zijn de beelden wél echt. Liefhebbers spreken op sociale media van 'de grootste overval in de geschiedenis' (zie onder).

De verspreide beelden tonen aan hoe het spel nog in ontwikkeling is. Volgens experts zijn de beelden zo'n 3 tot 7 jaar oud. De hacker daarentegen is nog lang niet klaar met zijn actie en wil in gesprek met Rockstar.

'Eerlijk oversteken'

Op het forum zei de hacker 'een deal te willen sluiten'. Hiermee werd de indruk gewekt dat er nóg meer beelden zijn. Ook dreigde hij met het delen van de broncode. Die codes zijn als het ware het fundament voor een videospel. Het is nog niet bekend wat het motief is van de hacker, die wel claimde dezelfde persoon te zijn die vorige week taxi- en bezorgdienst Uber hackte.

Volgens Manners Magazine moet GTA VI in het begin van 2024 uitkomen. Het is nog niet duidelijk of Rockstar de productie aanpast aan de hand van het ontstane lek.

GTA, wat is dat?

De afkorting staat voor Grand Theft Auto. Het spel kwam in 1997 uit. Er verschenen 6 spellen, waarvan de laatste uitkwam in 2013 (GTA V). Deze werd binnen 1 dag meer dan 11 miljoen (!!!) keer verkocht. Dit leverde destijds na 3 dagen liefst een omzet van 1 miljard dollar op, wat van het spel 1 van de beste verkochte ooit maakte.