Oud-judoka Henk Grol gaat los op de bond: 'Het judo in Nederland wordt kapotgemaakt'
Judoka Henk Grol op de Olympische Spelen van Tokio in 2021. © Getty Images

Oud-judoka Henk Grol gaat los op de bond: 'Het judo in Nederland wordt kapotgemaakt'

11:13, 03-02-2024 / Laatste Update: 11:46, 03-02-2024

Het gaat niet goed met het Nederlandse judo, zo ziet oud-judoka Henk Grol. De Olympische Spelen staan deze zomer op het programma en de kans is klein dat de Nederlandse judoka's in Parijs voor veel succes gaan zorgen. Grol maakt zich veel zorgen over de toekomst van de sport en geeft de bond er keihard van langs.

"Het judo in Nederland wordt kapotgemaakt", zegt Grol tegen het AD. Noël van 't End was in 2019 de laatste Nederlander die wereldkampioen werd en dat baart hem zorgen. Grol vindt dat de huidige trainers niet goed genoeg zijn: "Je hebt mensen nodig die hun hele ziel en zaligheid erin stoppen. Mensen met kennis, maar die zijn er nu niet. Ze hebben niet het verstand om talenten de stap naar de wereldtop te laten maken."

De judoka's trainen sinds 2016 samen op Papendal en dat is volgens Grol een goed idee, maar valt in de praktijk tegen doordat het niet goed geleid wordt. De oud-judoka vindt dat er een voorbeeld moet worden genomen aan vroeger, toen Cor van der Geest de leiding had: "Hij verzamelde de juiste mensen om zich heen. Je kunt beter twee goede trainers hebben dan acht die het niet hebben."

'Anders wordt het een teringzooi'

Grol vindt ook dat de judoka's meer met elkaar moeten trainen. Zo worden de krachttrainingen nu vaak apart gedaan: "Ook al haat je elkaar, je moet samen trainen." De oud-judoka zag ooit Dennis van der Geest 200 kilo squatten en dat hielp hem: "Ik trok me op aan dat soort gasten. Nu weten ze van elkaar niet wat ze doen. Het is belangrijk dat er iemand komt die met ijzeren hand regeert. Anders wordt het een teringzooi."

Grol is helemaal duidelijk als het gaat om directeur Gijs Ronnes van de judobond. Ronnes was vroeger beachvolleyballer. "Sommige dingen passen gewoon niet bij een vechtsport. Onder zijn leiding moeten judoka's als warming-up op een fiets zitten. Ik had die fiets naar zijn hoofd gesmeten. De buitenlanders lachen ons uit."

Teleurstellend einde carrière

Grol stopte zelf na de Olympische Spelen van 2021 in Tokio. Zijn carrière eindigde teleurstellend, want in zijn laatste partij werd hij binnen een halve minuut op zijn rug gegooid. Met het Nederlands team eindigde hij als vierde in het landentoernooi en greep Grol dus net naast een medaille.

Grol pakte in 2008 en 2012 wel brons op de Spelen en werd ook drie keer Europees kampioen. De Nederlander was ook drie keer dicht bij de wereldtitel, maar verloor in 2009, 2010 en 2013 de finale.