Kaaskop Maarten Meiners ruilde 2 paar ski's voor koffiemachine: 'Après-ski, maar dan met koffie'
i

Maarten Meiners

Kaaskop Maarten Meiners ruilde 2 paar ski's voor koffiemachine: 'Après-ski, maar dan met koffie'

Eimert Pruis • 17:30, 12-02-2022 / Laatste Update: 22:13, 11-12-2023

Wintersporters zweren bij koffie. Eerder vertelde freestyle snowboarder Niek van der Velden al aan Sportnieuws.nl dat hij helemaal dol is op het bruine vloeibare goud. Alpineskiër Maarten Meiners heeft ook een grote liefde voor koffie. "Voor mij geen bier, maar koffie. Als skiër hoor je natuurlijk bier te drinken bij de après-ski, maar geef mij maar koffie."

Door: Eimert Pruis

Meiners (30) houdt zoveel van het 'bakkie pleur' dat hij zo 2 paar ski's inruilde voor een koffiemachine met alles erop en eraan. "Dat was wel grappig ja. Ik houd ervan om met koffie bezig te zijn. Ik ski ook graag in Italië omdat ze daar zulke lekkere koffie heb. Nu ik zelf een machine heb waarmee ik koffie kan maken, kan ik nog meer ontspannende momentjes voor mezelf nemen."

'Ik kan een medaille pakken, maar ook 30e worden'

De broers Pappenheim

Even tot rust komen. Tijd voor je zelf nemen. Dat is nu wel aan Meiners besteed. De skiër staat aan de vooravond van geschiedenis. Na de broers Dick en Peter Pappenheim wordt hij de 3e mannelijke Nederlandse alpineskiër op de Olympische Winterspelen. Voor de goede orde, zijn 2 voorgangers kwamen in actie in Oslo 1952. 70 jaar later drinkt Meiners nog een kopje koffie en blikt hij vooruit op zijn olympische moment en vertelt hij zijn verhaal.

'Behoorlijke dichtheid'

"Weet je, ik denk dat ik zeker wel in de top 15 kan eindigen", zegt Meiners vol zelfvertrouwen tegen Sportnieuws.nl. Dat zou al een stuk beter zijn dan Dick en Peter, die respectievelijk 52e en 70e werden op de reuzenslalom. Zondag staat die discipline op het programma in Beijing en Meiners is er klaar voor. "De dichtheid is behoorlijk. De top 30 zit qua tijdsverschillen zo dicht bij elkaar. Je kan zomaar een medaille pakken, maar ook als 30e eindigen."

Sportkoepel was coulant

Voor de eenling uit Nederland is het lastig om tegen de grote skilanden op te boksen. Dat vindt Meiners allemaal niet erg. Het enige waar hij van baalt is dat de eisen van NOC*NSF zo streng zijn. Gelukkig hielden ze rekening met de coronalockdowns en gaven ze Meiners het voordeel van de twijfel.

Meiners doet dingen op de ski wat geen Nederlander hem ooit nadeed

'Nog nooit iemand uit Nederland gelukt'

"Maurits Hendriks belde mij op dat ik toch mee mocht naar Beijing. Ik was sprakeloos en kon het niet geloven. Echt vet dat ze een uitzondering maken. Ik had dan wel niet de nationale eisen gehaald, maar ben toch beter dan ooit. Ondanks alle lastige omstandigheden. De Oostenrijkers konden veel vaker trainen, zij kregen altijd voorrang zodra de skipiste weer openging. Toch heb ik 2 keer een top 30-notering gehaald in de World Cup. Dat is nog nooit iemand uit Nederland gelukt."

Klein duimpje tegen sneeuwreuzen

En zo wil Meiners nog wel even doorgaan. Als klein duimpje vechten tegen de grote sneeuwreuzen. "Ik vind het gaaf om daar tegen op te knokken. Roeien met de riemen die ik heb, dat is zo'n grote uitdaging." Want voor een Nederlander is het natuurlijk niet vanzelfsprekend om professioneel skiër te worden. De gemiddelde Nederlander is weleens op wintersport geweest, maar Nederlanders zijn vooral goed in après-ski, met sneeuw kunnen ze maar weinig. "Mooi verhaal van mij dan dat ik er nu sta hier. Tussen de grote jongens. Ik vind het wel een uniek verhaal. Best bijzonder om zo mijn eigen weg te hebben genomen, vanuit een land zonder bergen. Ik ben begonnen op een plastic baan en nu vecht ik tegen de grote landen."

Sporter, ook in de zomer

Niet alleen is Meiners heel fit en super veelzijdig als sporter. Hij haalt ook het maximale uit weinig. "Ja ik vind het leuk om te sporten. Ik doe ook aan kitesurfen en ik vind fietsen leuk. Belangrijk voor de conditie en op de surfplank kan ik goed aan mijn balans en reactiesnelheid werken."

Meiners is ook gek op kitesurfen: 'Goed voor de balans'

Aangesloten bij speciaal team

Meiners heeft iets gevonden om de grote skilanden te bedreigen. "Ik ben bij een speciaal team aangesloten om zo te kunnen opboksen tegen de grote rijke skilanden. Team Global Racing heet het. Het bestaat uit 8 atleten, met onder meer 2 Belgen die ook hier op de Spelen zijn. Samen zitten we in een professionele omgeving en delen we de kosten en ook de coaches, materiaalman en fysio. Veel teams zoals dit bestaan er niet, zeker niet op wereldbekerniveau. We pushen elkaar in de trainingen en mede daardoor sta ik ook hier nu in Beijing."

'Ik wil de pistes aanvallen'

Meiners mijmert wat door terwijl hij geniet van zijn dampende bakje koffie. "Ik vind het zo vet om met die topsnelheid van de berg af te gaan. Ik wil die G-krachten in de bochten voelen, de pistes aanvallen en steeds wat harder van de berg gaan. En dan kijk je om je heen en dan zie je die fantastische bergen."

Niet lineair omhoog

Het zat natuurlijk niet altijd mee. Hij is ook al 30. "Ja, ik heb veel meegemaakt. De pauzes vanwege corona of het ontbreken aan geld. Je maakt van alles mee en het zit niet altijd mee. Ik dacht ook wel af en toe aan stoppen. Een stijgende lijn gaat nooit lineair omhoog. Er zitten ook veel tegenslagen tussen. Telkens leerde ik er gelukkig van en het niveau gaat steeds een stukje omhoog."

'Ik ga steeds een stukje omhoog'

Kaashelm voor een kaaskop

In zijn langzame weg naar de top vergeet hij ook niet zijn persoonlijke partners en sponsors te bedanken. Eentje is wel heel speciaal: ERU Prestige. Inderdaad, die smeerkaas. Meiners heeft zelfs een kaashelm, al 10 jaar. "Mooi hè, als kaaskop een kaashelm op mijn kop. Supervet om met zulke partners dit verhaal aan te gaan. Om naar dit doel te werken. Ik sta er toch maar mooi als kaaskop."

'Ik ben nog niet aan de top'

Als het laatste beetje koffie uit het kopje wordt geslurpt, zegt Meiners nog 1 opvallend iets. "Ik ben nog niet aan de top denk ik", ontglipt de 30-jarige skiër die zondag zijn kunstje gaat laten zien op de reuzenslalom. "Nee, echt. Deze Spelen worden ook heel belangrijk voor mij. Ik wil top 15 eindigen. Dan krijg ik weer punten voor de ranglijst en hopelijk gaan er dan meerdere deuren voor mij open. Dan kan ik de komende 4 jaar een goede structuur opzetten en nog betere prestaties neerzetten. Ik wil bij de top 30 van de wereld horen en standaard in de top 30 eindigen bij World Cups."

Goud over 4 jaar?

Toch zijn skiërs gemiddeld rond hun 30e op de toppen van hun kunnen. Precies de leeftijd van Meiners. "Dat kan je alleen niet van een Nederlander verwachten. Ik spiegel me graag aan Dave Ryding. Die Britse skiër is 35 jaar en veroverde laatst goud op een World Cup. Een unicum voor een skiër uit Groot-Brittannië. Vanaf jongs af word ik net als Ryding steeds iets beter. Ik voel dat ik nog veel meer kan. Dat ik hier sta op de Spelen is geweldig, maar het voelt voor mij pas als het begin."

Meiners met kaashelm: 'Deze Winterspelen zijn voor mij pas het begin'

Lees meer originele Sportnieuws.nl-verhalen over de Winterspelen in Beijing

Voor en tijdens de Olympische Spelen in Beijing zullen er dagelijks eigen originele verhalen op Sportnieuws.nl verschijnen. We volgen de sporters van TeamNL op de voet met reportages, profielen, interviews en meer nieuws van, op, of naast de schaatsbaan en op, of buiten de sneeuw. Hieronder staan enkele veelgelezen verhalen. Check daarnaast ook onze Olympische Spelen-pagina!

  • Shorttracker Hoogerwerf heeft als tattoo-artist 2 miljoen volgers op TikTok
  • Kimberley Bos moet net zo hard rennen als Dafne Schippers voor goud