Shorttracker Hoogerwerf heeft als tattoo-artist 2 miljoen volgers op TikTok: 'Nu word ik wél herkend'
i

Dylan Hoogerwerf

Shorttracker Hoogerwerf heeft als tattoo-artist 2 miljoen volgers op TikTok: 'Nu word ik wél herkend'

Eimert Pruis • 00:15, 11-02-2022 / Laatste Update: 10:32, 07-01-2024

Als je in Beijing een tattoo-boy op schaatsen in de weer ziet met een telefoon, dikke kans dat je naar Dylan Hoogerwerf zit te kijken. De getatoeëerde shorttracker heeft bijna 2 miljoen volgers op TikTok en aan hen moet je óók op de Olympische Winterspelen denken. "Van het shorttracken ben ik niet beroemd geworden, maar nu word ik wél herkend op straat."

Door: Eimert Pruis

Hoogerwerf (26) komt voor zijn sport op veel plekken en laatst werd hij op Tenerife zo'n 5 keer op straat aangesproken. "'Hey, jij bent toch die tattoo-artist van TikTok?', dat is wel echt grappig ja. Ik had dat aangemaakt om een beetje domme filmpjes te posten. Ik kan best redelijk tekenen en ben helemaal gek van tattoos. Ik maak dus zo'n filmpje over mijn tekeningen en BOEM: 20 miljoen keer bekeken. 'Hmm, dit slaat wel aan', dacht ik toen. Dit blijf ik lekker doen"

200.000 nieuwe volgers in 1 nacht

In 3 weken tijd ging de shorttracker van 10.000 naar 1,8 miljoen volgers. In 1 nacht kwamen er zelfs bijna 200.000 volgers bij. Gekkenhuis, maar daarvoor is Hoogerwerf niet in Beijing. Hij wil vlammen op de 500 meter maandag en misschien mag hij zaterdag ook wel meedoen bij de relay. "We gaan kijken wat er mogelijk is. Ik weet dat als ik goed rij, ik een medaille kan pakken."

Alleskunner en doener

Sportnieuws.nl wil meer weten over de shorttracker Hoogerwerf, maar ook zeker alles van zijn tattoos en zijn werk als tattoo-artist. Een gezellig gesprek met het TikTok-fenomeen, spierbundel, muziekproducent, kledingondernemer, skateboarder, gamer, oké laten we maar ophouden: een alleskunner dus.

Tekenen in Beijing

"Op dit moment concentreer ik mij vooral op het tatoeëren. Mijn tattoo-machine neem ik niet mee naar Beijing, iPad en Apple Pencil wel. En ja voordat ik het vergeet te zeggen, shorttrack is natuurlijk het belangrijkste op dit moment". Hij zegt het met een knipoog, maar hij weet ook dat hij zo aan de slag kan als tattoo-artist en het shorttracken achter zich kan laten. Het had namelijk niet veel gescheeld of Hoogerwerf was er niet eens bij in Beijing.

'Als ik de Nederlandse shorttracktitel had misgelopen, was ik waarschijnlijk gestopt'

Bijna gestopt

Hij won de strijd om het ticket van Daan Breeuwsma en dat kwam vooral door zijn Nederlandse titel. "Als ik niet Nederlands kampioen was geworden zou ik niet naar de Spelen zijn gegaan en dan had het heel goed gekund dat ik zou zijn gestopt. Ik leef daarom ook met de dag."

'Het kan spoken in mijn hoofd'

Iedereen zegt altijd tegen Hoogerwerf dat hij zo relaxt is, maar in zijn hoofd is dat heel anders. "Van buiten zie ik er misschien chill uit, maar het kan aardig spoken in mijn hoofd. Ik kan mezelf helemaal gek maken in mijn hoofd om vervolgens een goede pokerface op te zetten."

Begonnen als lange rondjes-schaatser

De relaxte Hoogerwerf gaat er vol in bij het shorttrack. Toch de wilde ijshockey-versie (zonder puck) van het rustige langebaanschaatsen. "Ik begon inderdaad met het rijden van die lange rondjes. Mijn zus ging op kunstschaatsen en dus ging ik mee. Later ging een goede vriend van mij shorttrack doen, die zei dat het echt iets voor mij zou zijn. Dus ik ga een keertje kijken en ik was direct verkocht. Na een paar keer meedoen merkte ik al dat ik meer talent heb voor het shorttracken. En het is ook nog veel en veel leuker."

Hoogerwerf gaat onderuit tijdens de training in Beijing

'Lekker beuken'

Vanaf zijn 10e begon hij zo aan de korte snelle rondjes. "Niet meer tegen de klok schaatsen, maar racen tegen anderen. Zoek het maar uit wie het eerst over de finish gaat. Lekkere actie en schuin door de bocht gaan. Beuken, beuken en nog eens beuken. Dan is het ook nog een spelletje met tactiek. Een veel ruigere sport dus dan het langebaanschaatsen, heerlijk vind ik dat."

'Dan word ik gek'

Fysiek zien we op de shorttrackpiste dat het wel goed zit bij Hoogerwerf, dat beuken moet dus wel goedkomen. Toch draait niet zijn hele leven om het spelletje, nee Hoogerwerf is nog veel meer. "Ik kan niet alleen met schaatsen bezig zijn, dan word ik helemaal gek."

Muziekproducer en fashionisto

Van zijn 12e tot zijn 23e zat Hoogerwerf bijvoorbeeld in de muziekwereld. Hij produceerde veel en had zelfs platenlabels. Daarnaast deed hij veel aan skateboarden en gamen en heeft hij een passie voor tekenen. De creatieveling op de schaats houdt ook van mode en heeft samen met collega-shorttracker Melle van 't Wout een kledingmerk. Hij verkoopt shirtjes en hoodies. Is het niet een te druk bestaan?

Druk

"Ja, zo klinkt het wel, maar op dit moment ben ik vooral met tekenen en tatoeëren bezig. Ik tattoo mezelf en anderen. Mijn TikTok-volgers willen graag ontwerpen en tekeningen van mij zien, dus daar post ik regelmatig wat op. Dat moet je wel blijven onderhouden natuurlijk. Je voelt toch een soort van druk met die bijna 2 miljoen TikTok-vrienden."

Van klein vogeltje tot doodskopindiaan

Zijn eerste tattoo was een klein vogeltje. "Een paar lijntjes op mijn hand, het was erg mooi gelukt." Zijn tattoo- en tekenhobby sloeg aan op het zo populaire TikTok. "Ik heb meteen een tattoo-machine gekocht en ben ook aan grotere projecten begonnen. De mooiste vind ik een doodskop van een indianenhoofd met allemaal veren. Die heb ik zelf gezet. Ik gooi ook van alles erop. Dan heb ik een plaatje getekend en als ik het dan tof vind dan zet ik het erop."

Coach niet zo blij

De doodskopindiaan sloeg niet erg aan bij zijn coach, die liever niet heeft dat hij zoveel tattoos zet. "Anders had ik er al zeker 5 tattoos bijgezet. Na het NK verveelde ik me en begon ik met de indiaan. Ik zie dat gezicht van mijn coach nog voor me. 'Is dat nou wel handig, een paar weken voor de Spelen?'. Is toch weer een schaafplek op mijn bovenbeen, ja. Maar ik heb er verder geen last van bij het shorttracken."

Zijn 1e tattoo (vogeltje) en de doodskopindiaan (video)

Eigen stijl

Hoogerwerf heeft ook een hele eigen stijl. Voor hem geen realistische portretten met schaduw en zo. Nee hij houdt van kleine lijntjes en kleine plaatjes. "Lekker sketchy. Ik wil het ook alleen in mijn eigen stijl doen. Ik maak niet iets op verzoek. Mensen vinden mijn stijl van tekenen blijkbaar heel vet, dus dat komt goed uit."

Beroemdheid op TikTok

Na een paar TikTok-filmpjes is Hoogerwerf nu al wereldwijd bekend. "Mensen uit Engeland spreken mij aan op mijn tattoos. Ik word in die korte tijd nu al meer herkend dan in mijn hele shorttrackcarrière. Mooi vind ik dat. Ik weet ook al dat ik hier straks na het shorttracken, en elk jaar kan zomaar mijn laatste zijn, mee verder wil. Ik wil professioneel tatoeëerder worden. Ik heb er al over nagedacht en het lijkt me heel leuk. TikTok loopt zo hard, het zou zonde zijn om niets met die following te doen. Als ik een eigen shop zou hebben zou ik de komende 3 jaar volgeboekt zijn."

Nieuwe olympische tattoo in de maak?

De toekomst van Hoogerwerf is dus al uitgetekend. Eerst nog de Olympische Winterspelen van Beijing. Voor welke plaats of misschien medaille zou hij voor tekenen? "Ik heb in mijn hoofd dat als ik in een goede race alles eruit haal, dat ik dan tevreden naar huis ga. Dat kan een medaille zijn, maar ook het winnen van de B-finale. Een 7e plek kan ook een goed gevoel geven. Aan de andere kant weet ik ook dat als ik goed rijd ik een medaille kán pakken. Ik heb al een tattoo met de olympische ringen en 2018 eronder, van mijn eerste Winterspelen. Misschien zet ik daar nog met mijn eigen machine 2022 onder. Het liefst nog met een medaille, maar dan krijgt die tattoo wel een heel speciaal plekje op mijn lichaam."

De olympische tattoo van Hoogerwerf: 'Als ik een medaille pak, maak ik een tattoo op een speciaal plekje'

Lees meer originele Sportnieuws.nl-verhalen over de Winterspelen in Beijing

Voor en tijdens de Olympische Spelen in Beijing zullen er dagelijks eigen originele verhalen op Sportnieuws.nl verschijnen. We volgen de sporters van TeamNL op de voet met reportages, profielen, interviews en meer nieuws van, op, of naast de schaatsbaan en op, of buiten de sneeuw. Hieronder staan enkele veelgelezen verhalen. Check daarnaast ook onze Olympische Spelen-pagina!

  • Kimberley Bos moet net zo hard rennen als Dafne Schippers voor goud
  • De laatste Spelen van shorttrackster Rianne de Vries en wéér is ze reserve