Dit gebeurde er op de olympische dag dat TeamNL het medaillerecord verbrak

Marcel Roes • 18:54, 05-08-2021 / Laatste Update: 11:56, 07-01-2024

Donderdag 5 augustus was weer een hele fijne dag in de olympische geschiedenis van Nederland. Het regende medailles, waardoor het record van Nederland op een Zomerspelen is verbroken! We zetten alles op een rijtje.

We beginnen op de Izu Velodrome, de locatie voor het baanwielrennen. Daar gebeurden fantastische dingen door TeamNL: Jeffrey Hoogland en Harrie plaatsten zich voor de halve finale op het onderdeel sprint. Er komt dus sowieso 1 bronzen plak aan.

Maar de echte ster van de show is Shanne Braspennicx, die met groot machtsvertoon de keirin won! Zowel in de halve finale als in de eindstrijd ging ze van kop en kon niemand haar meer bedreigen. Lees ook wat meer over haar bijzondere levensverhaal.

7-kamp

Ook was er voor de eerste keer ooit eremetaal bij de 7-kamp voor vrouwen. Anouk Vetter en Emma Oosterwegel presteerden op de meeste onderdelen op de toppen van hun kunnen en moesten alleen de Belgische Nafissatou Thiam voor zich dulden: 2e en 3e! "Emma is het meest verrast, ik ben het meest opgelucht", zei Vetter.

400 meter

De Nederlandse atletiekequipe is sterker dan ooit. Op de 400 meter wist Liemarvin Bonevacia zich naar de finale te spurten. De op Curacao geboren 'Showman' ging veelbelovend van start, maar op het laatste rechte stuk was de tank leeg: 8e en laatste. Maar wat was het een mooie reis, die smaakt naar meer.

4×400 meter

De estafetteloopsters 4x400 gaan we terugzien in de finale! Lieke Klaver, Lisanne de Witte, Laura de Witte en Femke Bol kwamen tot de 4e tijd in hun heat. Niet alle wissels gingen geweldig, dus er is zeker ruimte voor verbetering! Niet bij Femke Bol trouwens, want zij was als slotloopster GEWELDIG.

Omnium

Het was niet alleen maar hosanna op donderdag. Jan Willem van Schip was op het omnium na 3 van de 4 onderdelen een serieuze medaille-kandidaat, maar op de puntenkoers was hij niet alert en liet hij de ene na de andere concurrent langszij komen. Wat resteerde was plek 6 en het harde oordeel dat-ie naast de pot zat te piesen.

En wat er dan nog dieper in de nacht gebeurde? Dat lees je hier!