Irene Schouten met glimlach van oor tot oor: 'Hier ben ik heel dankbaar voor'
i

ANP

Irene Schouten met glimlach van oor tot oor: 'Hier ben ik heel dankbaar voor'

Martijn Baars • 12:01, 19-02-2022 / Laatste Update: 20:15, 07-01-2024

Doe je best, maar niemand krijgt de glimlach van het gezicht van Irene Schouten. Zij is na haar gouden medaille op de massastart de succesvolste Nederlandse olympiër op de Winterspelen. Na afloop stond ze met die lach van oor tot oor de NOS te woord. "Dit had ik nooit durven dromen."

Schouten moest 1 keer een traantje laten na haar gewonnen finale: toen ze coach Jillert Anema in de armen vloog. Hij hield het ook niet droog. Net als ploeggenoot Jorrit Bergsma bij Team Zaanlander. "Echt geweldig. Wij zijn 1 van de weinige ploegen die dit onderdeel serieus nemen. We werken er keihard voor. Dat het nu bij elkaar komt was een heel mooi moment. Dat ik het zo af kan maken, is heel mooi."

'Heel dankbaar'

Het werd haar 3e gouden medaille deze Spelen en haar 4e in totaal. Een ongelofelijke opbrengst. "Dit had ik niet durven dromen. Ik weet dat ik zoveel geluk heb dat het nu allemaal samenvalt. Daar ben ik heel dankbaar voor."

'Ik vloog'

Bijna viel het plan van Schouten en ploeggenote Marijke Groenewoud in de finale op de massastart in het water. Groenewoud viel, waardoor Schouten alles alleen moest doen. "Daarom heb ik die medaille denk ik ook compleet verdiend gewonnen. Alles zelf moeten doen. In de laatste bocht voelde ik dat ik zoveel snelheid had. Ik vloog op het laatste rechte stuk over Blondin heen. Heerlijk."