Jan Willem van Schip vergooit zeker lijkende medaille op slotonderdeel van het omnium
i

Getty Images

Jan Willem van Schip vergooit zeker lijkende medaille op slotonderdeel van het omnium

Martijn Baars • 13:37, 05-08-2021 / Laatste Update: 19:10, 13-12-2023

Jan Willem van Schip heeft een zeker lijkende medaille verspeeld in het laatste deel van het olympische omnium. De Nederlander stond 2e en had zicht op goud, maar liet zich op de puntenkoers aan alle kanten voorbij rijden door zijn concurrentie. Het werd dus een 6e plaats voor Van Schip.

Goud ging naar Matt Wells. De Nieuw-Zeelander Campbell Stewart knokte zich naar het zilver en brons was er voor uittredend olympisch kampioen Elia Viviani.

Leider Walls pakte al vroeg 20 bonuspunten voor het op een rondje rijden van het peloton. Ook Viviani, Kluge en Karaliok deden dat ook prima, waardoor de subtop richting de medailles kroop. Van Schip kon maar niet wegrijden en sprokkelde dus ook nauwelijks punten.

Alles gecounterd

Omdat de rest wél punten pakte, werden alle pogingen van Van Schip gecounterd door onder anderen Viviani en Thomas. Met nog 20 rondes te gaan was het wel klaar voor Van Schip. Hij zag ook wel dat hij niet los kon komen van zijn concurrentie en moest uiteindelijk genoegen nemen met een 6e plaats in het omnium.

Leider op de helft

Van Schip stond op de helft van het omnium nog eerste in het klassement. Hij won namelijk de temporace, maar stond met 76 punten gelijk met Walls en Thomas. Bij het 3e onderdeel, de afvalrace, pakte Van Schip een paar punten voorsprong op Thomas, maar ging Walls als leider de puntenkoers in.

Goud voor Braspennincx

Van Schip zag vanaf het middenterrein dat Shanne Braspennincx sensationeel goud pakte op de keirin bij de vrouwen.