Jorrit Bergsma emotioneel na 3e gouden plak Schouten: 'Wat Irene hier laat zien...
i

ANP

Jorrit Bergsma emotioneel na 3e gouden plak Schouten: 'Wat Irene hier laat zien...

Martijn Baars • 12:16, 19-02-2022 / Laatste Update: 01:13, 12-12-2023

Jorrit Bergsma hield het óók niet droog toen Irene Schouten goud won op de massastart. De Nederlandse schaatser, ploeggenoot van Schouten bij Team Zaanlander, reed eerst zelf een bijrol in de finale van de massastart, maar juichte en huilde daarna voor Schouten.

"Wat Irene hier laat zien...", zei een stamelende Bergsma tegenover de NOS. De 36-jarige Fries deed een stapje achteruit, wreef de tranen uit zijn ogen en ging verder. "Is gewoon fantastisch. Die laatste bocht van haar: echt mooi om te zien.” Niet alleen Bergsma, ook coach Jillert Anema hield het niet droog.

Matige massastart Bergsma/Kramer

Eerder op de ochtend reed Bergsma met Sven Kramer in de finale van de massastart. Maar zij stelden teleur op dat onderdeel met een 9e en laatste plaats (Kramer). "Wij moesten geluk hebben en onze kans pakken als die zich voordeed. Maar Bart Swings reed zo sterk. Hij counterde alles. Daar is niet veel tegen te beginnen", analyseerde Bergsma de Belgische olympisch kampioen. "Bart is de verdiende winnaar. Wij missen een sprinter die met deze toppers kan meedoen. Nee, we konden het niet doen vandaag.”

'Ik ben een gelukkig man'

Bergsma blikte ook meteen terug op zijn eigen Winterspelen. Hij concludeerde dat deze teleurstellend voor hem zijn verlopen. "Ik reed een goed seizoen, won 3 Nederlandse titels, en een paar mooie races. Dan wil je dat bekronen op zo'n toernooi. Jammer dat het er niet is uitgekomen. Daar ben ik wel even flink ziek van geweest. Maar nu ben ik weer een gelukkig man.”