kamila-valieva-winterspelen-2022
Kamila Valieva tijdens haar kür op de Winterspelen in 2022 / © Getty Images

Kunstschaatsster Valieva (17) moet olympisch goud inleveren: 'Doping verstrekken aan kinderen onvergeeflijk'

17:38, 29-01-2024 / Laatste Update: 17:53, 29-01-2024

Kunstschaatsster Kamila Valieva is met terugwerkende kracht voor vier jaar geschorst. De inmiddels 17-jarige Russische testte in aanloop naar de Olympische Winterspelen van 2022 positief op een verboden hartmedicijn. Valieva werd door het internationale sporttribunaal CAS alsnog geschorst.

De kunstschaatster testte op 25 december 2021 positief. De schorsing gaat ook in vanaf die datum, dus dat betekent dat Valieva net iets minder dan twee jaar niet in actie mag komen.

Winterspelen

De veelbesproken Valieva won op de Winterspelen in Peking goud op de landenwedstrijd, maar die gouden medaille moet ze nu inleveren. Een dag na die gouden race kwam het resultaat van die dopingtest binnen, dat was op 8 februari 2022. Ondanks het nieuws mocht Valieva toch meedoen aan het individuele toernooi, maar daarin stelde ze teleur.

De disciplinaire commissie van het Russische antidopingagentschap (Rusada) deed enkele maanden later een uitspraak in de dopingzaak. Valieva werd niet bestraft, maar dat pikten het mondiale antidopingbureau WADA en de internationale schaatsunie ISU niet. Zij vochten die uitspraak met succes aan bij het CAS.

Reacties WADA en Kremlin

'Doping verstrekken aan kinderen is onvergeeflijk', valt te lezen in een verklaring van het WADA. Het antidopingbureau wil ook dat doktoren, coaches en andere stafleden die doping toedienen aan minderjarige atleten worden gestraft. 'WADA wil regeringen aansporen om wetgeving in te voeren die het verstrekken van doping aan minderjarigen een strafbare daad maakt, zoals sommige landen al hebben gedaan.'

Het Kremlin was het niet eens met de uitspraak van het CAS. Volgens hen was het 'een politieke beslissing' om Valieva te schorsen. "Natuurlijk, zijn we het er niet mee eens. Vanuit mijn oogpunt is het politiek gemotiveerd", vertelde regeringswoordvoerder Dmitry Peskov tegen Russische persbureaus.